23 de gener de 2020
23.01.2020
Atenció Primària

La grip a Catalunya ja arriba a epidèmia

L'activitat gripal s'ha situat en els 147,4 casos per 100.000 habitants

23.01.2020 | 21:01
El 73,3% dels pacients atesos en urgències hospitalàries són pacients.

L'increment d'activitat gripal detectat durant la segona setmana d'aquest any s'ha incrementat aquests dies i ja ha superat, per primera vegada aquest hivern, el nivell d'epidèmia, tot i que assolint un nivell baix. Així, durant la setmana passada, del 13 al 19 de gener, ha augmentat la taxa d'incidència de síndromes gripals registrada per la xarxa sentinella: se situa ja als 147,4 casos per 100.000 habitants, per sobre del llindar epidèmic d'aquesta temporada, establert en 98,1 casos.

Segons el model predictiu elaborat amb dades corresponents a la tercera setmana d'aquest any, l'activitat gripal durant les setmanes 4 i 5 presentarà un nivell epidèmic baix arreu de Catalunya.

Segons les dades analitzades en el marc del programa PIDIRAC (Pla d'Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya), durant la tercera setmana de l'any la taxa d'incidència de síndrome gripal ha estat més alta en els menors de 5 anys (339,5 casos per 100.000 habitants). La resta de grups d'edat també mostren un increment respecte de la setmana anterior. Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, del 13 al 19 de gener s'han registrat 14 ingressos en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l'inici de la temporada (a principis d'octubre) un total de 90. El 83,5% d'aquests casos no estaven vacunats.

Activitat als centres sanitaris

?Durant la setmana del 13 al 19 de gener del 2020, els professionals sanitaris dels hospitals han atès un total de 70.955 urgències, de les quals el 10,6% han requerit ingrés hospitalari. Respecte la setmana anterior, les urgències ateses als hospitals han augmentat un 1,65% i els ingressos hospitalaris han baixat un 0,6%. En comparació amb la mateixa setmana de l'any 2019, l'activitat urgent s'ha reduït un 4,3% i el nombre d'ingressos ha disminuït un 0,71% (les dades no són comparables perquè els periodes epidemiològics són diferents al 2019 que al 2020).

Del total de les urgències ateses als hospitals, el 73,3% són pacients adults (55.584), mentre que la resta correspon a població pediàtrica (15.359). En relació amb la setmana anterior, la proporció de pacients pediàtrics ha augmentat un 23,3%, una dada que s'explica per l'epidèmia de bronquiolitis, les dades de la qual indiquen que ja estaria iniciant el seu descens.

Per nivell de prioritat, el 38% de les urgències són de nivells I, II i III (és a dir, de major gravetat), i el 62% de nivell IV-V o baixa prioritat. Aquests percentatges es mantenen les darreres setmanes.

Pel que fa als equips d'atenció primària, durant la setmana del 13 al 19 de gener, s'han atès un total de 886.771 visites, un 43,6% més que la setmana anterior. Aquest increment s'explica, en part, per l'habitual descens d'activitat durant el període de vacances de Nadal. Del total de visites realitzades aquesta setmana, 850.003 s'han fet als centres d'atenció primària i 36.768 al domicili del pacient.

Per grups d'edat, el 16,2% de les visites han estat d'infants de fins a 15 anys; el 48,5% d'adults d'entre 15 i 64 anys i el 35,3% restant de persones majors de 65 anys.

Pel que fa als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP) durant la setmana del 13 al 19 de gener han atès un total de 23.292 visites, un 7,9% menys que la setmana anterior.??

Per nivell de prioritat, el 32% de les urgències són de nivells I, II i III (és a dir, de major gravetat), i el 68% de nivell IV-V o baixa prioritat. Aquests percentatges es mantenen les darreres setmanes.

Finalment, el 061 Catsalut Respon ha atès 37.036 casos aquesta setmana, dels quals 2.196 han requerit l'atenció d'un metge a domicili. En relació amb la setmana anterior suposa un increment dels casos d'un 1.2% i una disminució de les visites domiciliàries del 21,9%.

Principals actuacions

?El Servei Català de la Salut (CatSalut) té un pla operatiu d'hivern que s'adapta a les necessitats sanitàries de la ciutadania en cada moment, a partir del coneixement de la demanda i de les aportacions del territori. Per respondre a aquest augment d'activitat estacional, els centres sanitaris ja activen els seus plans de contingència, per donar resposta a la pressió assistencial de cada moment, tal i com es fa els darrers anys.

D'aquesta manera es busca que l'atenció continuada i urgent s'ajusti millor a les necessitats assistencials específiques de les persones de cada territori, per aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i garantint la millor qualitat possible. Des de fa tres anys, les millores previstes per a l'hivern s'emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d'Urgències de Catalunya (PLANUC) aprovat pel Departament de Salut el maig del 2017.

El CatSalut ha augmentat fins els 21,4 M€ la dotació per millorar l'atenció a les urgències durant el període d'hivern 2019-2020. Són 1,7 M€ més que la temporada passada. En concret, es dedicaran un total de 3,3 M€ a reforçar els equips d'atenció primària, 3,3 M€ per a l'atenció sociosanitària i 14,8 M€ per a l'atenció hospitalària.

Mesures de prevenció?

La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d'unes bones pràctiques d'higiene, com rentar-se les mans de manera regular o l'ús de mocadors rebutjables. Ara bé, amb l'hivern no només arriba la grip sinó també altres patologies respiratòries, com la bronquiolitis, a més d'altres malalties víriques i infeccioses, que, en general, són molt freqüents i poden complicar-se en persones amb condicions de risc. Davant d'aquesta situació, el Departament de Salut va estrenar a la tardor una campanya on fa una crida a la població a protegir-se de totes les malalties d'hivern.

Seguint en la línia de la campanya de l'estiu ("Un estiu sense UFFF"), la campanya té per lema, "Un hivern sense BRRR" i es centra en recalcar la importància de reduir el contagi de malalties seguint mesures higièniques. També incideix en la importància de la vacunació de la grip, especialment en persones amb condicions de risc.

És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d'intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.

Per a més informació es recomana trucar al 061 CatSalut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any. I també al web de Canal Salut.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook