El nou tractament per a la prevenció del VIH -l'anomenada profilaxi preexposició (PrEP), començarà a dispensar-se a càrrec del sistema públic català de salut amb la previsió de beneficiar prop de 2.500 persones a Catalunya. Així ho han avançat el secretari de Salut Pública, Joan Guix; el director del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques, Joan Colom; i la directora de l'àrea de Serveis Assistencials del Servei Català de la Salut, Xènia Acebes.

Ho han fet en una roda de premsa per explicar les novetats de la inclusió d'aquest fàrmac que s'ha demostrat molt eficaç en la prevenció del VIH en persones amb un risc elevat d'infecció d'aquest virus.

En concret, la PrEP es recomana a homes que tenen sexe amb homes, dones transsexuals, i persones que exerceixen la prostitució sense utilitzar el preservatiu. Es considera que aquest col·lectiu de persones té una incidència de VIH superior a 2 casos per 100 persones l'any. L'únic fàrmac autoritzat per ara com a PrEP és un sol comprimit d'una sola presa diària per via oral, que es tolera bé i no presenta efectes secundaris rellevants.

A nivell individual, la PrEP és gairebé del tot efectiva si es pren com es prescriu, un fet que queda reservat a facultatius del sistema sanitari públic amb experiència en l'àmbit de la infecció per VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) i en l'ús d'antiretrovirals. Es preveu una implantació de l'estratègia adaptada a les diferents realitats territorials i apropant-la a les necessitats de la població a qui es dirigeix.

En concret, es prescriurà a les unitats d'ITS de Drassanes Express i de BCN Checkpoint, així com a les 19 unitats funcionals de VIH-SIDA que hi ha repartides per arreu de Catalunya: a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, a l'Hospital de Girona Doctor Josep Trueta, a l'Hospital de Viladecans, a l'Hospital de Bellvitge, a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, a l'Hospital Vall d'Hebron, a l'Hospital Clínic de Barcelona, a l'Hospital Mútua de Terrassa, a l'Hospital de Sabadell, a l'Hospital de Vic, a l'Hospital del Mar - Hospital de l'Esperança, a l'Hospital General de Granollers, a l'Hospital Sant Joan de Déu, a l'Hospital Santa Maria, a l'Hospital de Sant Pau, a l'Hospital de Mataró i a l'Hospital de l'Hospitalet - Hospital Moisès Broggi.

A nivell poblacional, combinada amb altres estratègies de prevenció (com el cribratge del VIH i la promoció de l'ús del preservatiu) la PrEP s'ha evidenciat que està contribuint a reduir els nous diagnòstics de VIH, que a Catalunya s'estimen en 600 anuals.

De fet, on s'ha implementat des del sistema públic l'estratègia ha estat més exitosa, entre d'altres raons perquè així es vol reduir el nombre de persones que estan usant la PrEP pel seu compte, adquirint-la per internet malgrat estar prohibit i exposant-se al perill que això comporta en quant al desconeixement de l'origen i la veracitat del fàrmac o a la manca d'un seguiment professional adequat. En aquest sentit, l'estratègia PrEP va més enllà de la prescripció d'un fàrmac, sinó que suposa una intervenció integral que inclou cribratge, diagnòstic i prevenció d'altres ITS, consell assistit per a detectar altres necessitats i derivació a diferents serveis i recursos especialitzats.

Catalunya, impulsora de la PrEP

Des de l'any 2015 Catalunya treballa per la implementació de la PrEP amb grups d'experts per valorar la factibilitat i el monitoratge d'aquesta estratègia. De fet, des de Catalunya es va impulsar l'aprovació de la PrEP i la sol·licitud de la comercialització de la PrEP al Govern de l'Estat espanyol i s'han dut a terme tres estudis sobre la seva efectivitat que han permès tractar més de mig miler de persones que potencialment estaven en risc i entre les quals no s'ha produït cap nou cas d'infecció per VIH.

El finançament de la PrEP va a càrrec íntegrament de la Generalitat de Catalunya i suposarà una inversió aproximada de 840.000 euros.