Salut Empordà Cooperació (SEC), la ONG de la Fundació Salut Empordà (FSE), ha inaugurat aquest migdia una exposició de fotografies a Consultes Externes de l'Hospital de Figueres en què repassa la seva trajectòria al llarg d'aquests 10 anys. A la vintena d'imatges s'hi poden veure les diferents accions que ha impulsat el SEC aquesta dècada: les de caràcter local (cessió de material ortopèdic, l'ajut en la medicació i la formació per a cuidadors no professionals) i les internacionals (projectes de cooperació en dos països en vies de desenvolupament, al Sudan del Sud i al Senegal).

Per complementar la inauguració de la mostra, que és gratuïta i es podrà visitar fins al 10 de gener de 2020 al passadís de Ginecologia, després de l'acte el cap de la Unitat de Salut Internacional de l'Hospital Santa Caterina, Ramon Dalmau, ha ofert una xerrada sobre la problemàtica actual de salut internacional, en què hi han assistit professionals de la FSE i també de procedents de les àrees bàsiques de salut de l'Alt Empordà. I és que la comarca té un alt índex d'immigració i de població estrangera, per la qual cosa la salut internacional és una qüestió que preocupa al sector sanitari.

Nou projecte amb quatre escoles

Enguany, el SEC ha posat en marxa un nou projecte conjuntament amb les escoles de l'Armentera, Sant Pere Pescador, el Far d'Empordà i Vilabertran que busca posar en contacte infants de realitats ben diferents a partir d'un treball cooperatiu. Al llarg d'aquest curs escolar, els alumnes altempordanesos s'intercanviaran material divers amb els nens i nenes del Centre Educatiu de Kolda, al Senegal, com són cançons, dibuixos o contes, per treballar-ho com a complement a les activitats diàries. La idea és que els estudiants d'un i altre continent coneguin altres realitats del món i s'acostin a noves llengües, les bases per a despertar la seva consciència solidària.

El Projecte Kolda també preveu enviar a principis de l'any 2020 material i mobiliari escolar en aquest centre del Senegal gràcies a les donacions que els alumnes de les quatre escoles de la comarca han fet i de particulars, a més de les coses que el SEC ha pogut aconseguir (motxilles de l'any passat, llibretes inacabades, taules o cadires, entre d'altres).

Finalment, per posar-li l'accent saludable al projecte, voluntaris de Salut Empordà Cooperació, aprofitant el viatge per dur tot aquest material fins a l'Àfrica, oferiran formació de salut bucodental a mestres, alumnes i pares del Centre Educatiu de Kolda, a més de facilitar-los els estris necessaris per tenir cura de les seves dents.

El SEC és una ONG que es va crear l'any 2009 i va néixer de la inquietud i sensibilitat en l'àmbit de la cooperació d'un grup de treballadors i treballadores de la FSE, amb l'objectiu de promoure accions i projectes de solidaritat i cooperació pel desenvolupament en l'àmbit de la salut perquè és un dret fonamental de l'ésser humà i una condició clau per a la vida digna. És una organització sense ànim de lucre i sense afiliació política ni religiosa.