El 19 d'octubre és el Dia Mundial del Càncer de Mama. L'objectiu d'aquesta celebració és conscienciar la població de la importància del diagnòstic precoç del càncer de mama per guanyar la lluita contra aquesta malaltia, que esdevé el tumor més freqüent en dones arreu del món.

El Grup Iris tot l'any fa costat a les persones que han passat o estan passant aquesta malaltia, de vegades amb por i neguit, però sempre amb força i solidaritat per intentar fer aquest camí més fàcil. Aquest dissabte, també és present d'una forma molt activa entre la ciutadania, organitzant un acte de conscienciació, a la plaça de l'Ajuntament de Figueres, amb un caire festiu: l'actuació de Beat Dance i de Covertons, a 2/4 de 6 de la tarda.

Pel que fa a la malaltia, la detecció precoç permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial, quan encara no produeix molèsties i la possibilitat de curació és més alta. Per això, el Departament de Salut, d'acord amb les recomanacions de diversos organismes internacionals, convida les dones d'entre 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada 2 anys.

La prevenció és un altre element bàsic per reduir l'impacte de la malaltia. Malgrat que no se'n coneixen les causes exactes, el Codi Europeu contra el càncer recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama: mantenir un pes saludable i evitar l'obesitat -especialment després de la menopausa-, fer activitat física regularment, reduir el consum d'alcohol i practicar la lactància materna.

El càncer de mama és un tumor maligne que s'inicia en el teixit de la glàndula mamària. Un tumor maligne és una massa o teixit format per un un excés de cèl·lules que el cos no necessita. Les cèl·lules d'aquests tumors poden envair teixits propers o bé disseminar-se per altres parts del cos. Aquesta disseminació des d'una part del cos a una altra s'anomena metàstasi.