La VIII Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC) organitzada per la FECEC (Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer) amb el lema "Menja sa i mou-te" se celebra enguany del 27 de setembre al 6 d'octubre i inclou una vintena d'activitats repartides pel territori català. A les comarques gironines, la Fundació Oncolliga Girona, entitat membre de la federació, ha organitzat diverses sessions de l'espectacle "L'Hort d'en Marçal", una obra de teatre adreçada a infants de 4 a 6 anys per promoure el consum de fruita i verdura, i dos tallers de menús saludables, a Porqueres i Cassà de la Selva.

L'espectacle "L'hort d'en Marçal" es representa a la Jonquera aquest dilluns, 30 de setembre, a la Societat. En acabar es fa un taller on cada nen elabora una broxeta per degustar la dolçor, la frescor i la textura de diferents fruites.

En la seva VIII edició, la setmana s'ha convertit en una campanya consolidada arreu de Catalunya dins l'àmbit de la prevenció i sensibilització del càncer. Enguany, i sota el lema, 'Menja sa i mou-te', la FECEC, a banda de reiterar el missatge sobre la necessitat d'adoptar estils de vida saludable, posa èmfasi en el fet que menjar sa no ha de ser necessàriament un sacrifici i està a l'abast de tothom.

La campanya de la FECEC es basa en les recomanacions de l'Agència Internacional de Recerca en Càncer de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), recollides en el Codi Europeu contra el càncer, que assenyala que fins al 50% dels càncers es poden prevenir amb un seguit d'hàbits saludables, com ara una alimentació rica en fruita i verdura, fer activitat física regular, com caminar 30 minuts diaris, i evitar el consum de tabac o alcohol.

A aquesta rutina s'hi han d'afegir altres mesures com ara seguir els cribatges i els programes de vacunació, evitar l'exposició excessiva al sol i a substàncies cancerígenes i viure en un espai lliure de fum.

De fet, la campanya també serveix per fer difusió del Codi Europeu contra el Càncer que recull fins a 12 consells per reduir el risc de patir la malaltia. I l'èmfasi es posa en l'alimentació i l'activitat física.