Durant els mesos de juliol i agost, l'Hospital de Figueres ha acollit 22 estudiants dels Estats Units que han superat l'ensenyament secundari i que estan cursant els estudis de Pre-Medicina. És el primer cop que la Fundació Salut Empordà participa en aquesta iniciativa de l'empresa Atlantis Project, tot i que hi ha centres de l'Estat espanyol i de tot Europa que hi participen habitualment.

Els estudis de Pre-Medicina serveixen perquè els joves es puguin preparar per superar la prova d'admissió a la Facultat de Medicina i no només contenen assignatures (bioquímica o física) sinó que també inclouen activitats diverses (cursos, voluntariat o experiències en centres sanitaris).

L'estada a l'Hospital de Figueres s'emmarca en aquest context i permet als joves passar 20 hores setmanals, en períodes de dues o tres setmanes, acompanyant de prop un professional sanitari de referència en el seu dia a dia. Així poden conèixer de primera mà el funcionament d'un hospital i les especialitats mèdiques, a la vegada que també veuen sistemes d'atenció assistencial diferents al nord-americà. Les 20 hores al centre es completen amb excursions i activitats pel territori, perquè aquests estudiants coneguin la cultura del país.

L'objectiu del programa és que aquests nois i noies tinguin prou elements per decidir si volen entrar a la Facultat de Medicina, quina especialitat escollir o si finalment opten per una altra professió sanitària. I, a més, aquesta estada els aporta avantatges de cares a l'obtenció de plaça en els estudis que vulguin cursar.

L'empresa Atlantis Project va néixer el 2007 a la Universitat de Carolina del Nord. Actualment té la seu a Whashington DC, amb corresponsalies a tot Europa, i ha esdevingut un referent de formació per als professionals de la salut dels Estats Units.