Dos de cada tres persones afectades d'esclerosi múltiple a Catalunya són dones, segons dades del Departament de Salut, que estima que hi ha uns 11.500 casos diagnosticats al país. Segons un estudi publicat pel Servei Català de la Salut (CatSalut) coincidint amb el Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple, que és avui, un 67,6% de les persones diagnosticades són dones, encara que el percentatge més elevat de dones amb la malaltia s'ha observat a partir dels 30 anys i no a la població menor de 20 anys.

El CatSalut també ha observat que les dones són un any més joves que els homes en el moment del diagnòstic i ha comptabilitzat que la taxa de mortalitat de les persones amb esclerosi múltiple durant l'any 2017 va ser d'11,2 per cada 1.000 persones.

El CatSalut ha observat que la taxa de prevalença augmenta a mesura que disminueix el nivell de renda, i aquesta diferència és més clara en dones que en homes, és a dir, que «les dones amb renda molt baixa tenen una taxa de prevalença un 80% més alta que les dones amb renda alta».

L'informe també mostra que un 7% de les persones amb esclerosi múltiple també pateix altres malalties cròniques amb necessitats complexes d'atenció.

L'estudi del CatSalut també ha analitzat la despesa sanitària i la utilització que fan aquests pacients dels recursos de salut i ha constatat que l'any 2017 les persones amb esclerosi múltiple van anar més a l'ambulatori que les persones sanes del mateix rang d'edat, gènere i nivell de renda.

Així, per exemple, la mitjana anual de visites a l'hospital de dia és 7,5 vegades superior a la població equivalent; les visites externes (5,4%) van ser 3,6 vegades superiors i les d'atenció primària (8,6 visites) un 60% més nombroses que la població equivalent.

El nombre de fàrmacs diferents per persona també és un 65% superior en les persones amb esclerosi múltiple que a la població equivalent, i en relació amb la despesa sanitària els pacients amb aquesta malaltia representen una despesa set vegades superior a la dels que no la tenen.

La majoria de les despeses són farmacèutics, un 75%, mentre que les despeses per les visites a les consultes externes suposen un 9,5% i per hospitalització un 6,4%.

Atenció i recerca a Girona

La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona, que atén el 90% dels pacients amb esclerosi a la demarcació, va visitar l'any passat un miler de pacients, uns 900 dels quals de forma regular.

La unitat està integrada per un equip multidisciplinari - amb especialistes en neurologia, infermeria, psicologia, neuropsicologia, administració, recerca- i treballa conjuntament amb l'Hospital de Dia de Malalties Neurodegeneratives de l'Institut d'Assistència Sanitària.

Des de la unitat, ubicada al parc hospitalari Martí i Julià, també es fa recerca clínica i bàsica, amb estudis tant en formes remitents-recurrents com formes progressives. L'any passat, la unitat va participar en divuit estudis de fases II, III i IV -els assaigs es classifiquen en funció de quant proper estigui el fàrmac que es prova al moment de la comercialització-: 69 pacients participant en estudis fase II i III i 72 en estudis observacionals.

Aquest dimarts, Santa Caterina va acollir una jornada pel Dia Mundial de l'Esclerosi centrada en els símptomes invisibles de la malaltia, com els problemes de visió, el dolor, la fatiga o la sensibilitat a la calor.