El voluntari oncològic i el suport d’un equip de voluntaris i voluntàries és un element fonamental per a la millora de la qualitat de vida dels pacients amb càncer i les seves famílies. El voluntariat oncològic és un denominador comú en totes les entitats que lluiten contra el càncer i actualment hi ha molts diferents tipus de voluntariat, si vols ser voluntari oncològic.

Els voluntaris són l’eix vertebral de la lluita contra el càncer. Ara la Fundació Roses contra el càncer imparteix una formació de voluntariat oncològic a la seu de l’entitat els dies 8, 9, i 16 de maig del 2019. La formació la impartiran diferents professionals en l’àmbit oncològic i s’adreça a totes aquelles persones que volen regalar part del teu temps lliure per contribuir en aquesta causa. Per ser voluntari, només cal ser major d’edat. Les opcions més habituals de voluntariat oncològic són aquestes: voluntariat hospitalari, voluntariat testimonial, voluntariat domiciliari, voluntariat de suport logístic i voluntariat d’òrgans de govern de les entitats. La formació dels equips de voluntariat oncològic i la dels seus coordinadors és bàsica per donar eines i recursos per poder desenvolupar correctament l’acció voluntària. Les diferents entitats de lluita contra el càncer, com la Fundació Roses Contra el Càncer, ofereixen formació de voluntariat oncològic a mida dels programes que desenvolupen. En aquest cas, el curs oferirà als participants el coneixement de com aproximar-se al col·lectiu que treballa en l’àmbit oncològic; informació sobre les dimensions que entren en joc en conviure amb el càncer, i les eines i els recursos per emmarcar cor­rectament la seva actuació voluntària amb malalts oncològics.

El curs està reconegut pel Pla de Formació de Voluntariat de Catalunya. L’impartiran els següents professionals: El doctor Jordi Ribió, responsable de l’Àrea de tumors de cap, de coll, de pell i sarcomes, de l’Institut Català d’Oncologia de Girona de l’Hospital Josep Trueta; Mercè Homs, psicooncòloga de la Fundació Roses, el doctor Joan Carles Trallero, metge especialista en cures pal·liatives i president de la Fundació Paliaclínic, i Josep Soler, psicòleg i responsable de voluntariat de l’AECC-Girona.

Els continguts

El curs es realitza durant tres dies, de les 4 a les 8 de la tarda, a la seu de l’entitat. El dia 8 es parlarà d’El càncer i el malalt de càncer. El dia 9 de maig sobre El fet de ser voluntari i el dia 16 de maig el curs finalitza amb sessions sobre La relació interpersonal.