El risc de transmissió del VIH en parelles en les quals només un està infectat és zero si se segueix adequadament el tractament antiretroviral, segons un estudi en què han participat l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa, BCN Checkpoint i la Fundació Lluita contra la Sida.

La investigació, que publica aquest divendres la revista 'The Lancet', ha seguit 782 parelles gais durant dos anys i ha confirmat que una càrrega viral indetectable fa impossible transmetre el VIH, a més de reafirmar els beneficis de fer-se la prova periòdicament i començar el tractament com més aviat millor.

El tractament contra el VIH ha evolucionat molt els últims anys, fins al punt que existeixen més de 30 fàrmacs per combatre el virus, fruit de la combinació de 23 principis actius.

Aquesta millora ha permès fins i tot que l'esperança de vida de les persones amb VIH sigui similar a la de la població seronegativa, encara que tant metges com el col·lectiu LGTBI reconeixen que l'estigma social no s'ha dissipat.

"Un dels principals motius de rebuig és la por de la infecció, en la majoria dels casos originada pel mateix desconeixement", ha explicat Pep Coll, metge i investigador de la Fundació Lluita contra la Sida, BCN Checkpoint i IrsiCaixa.

Aquests tres centres han participat a l'estudi Soci 2, que ha seguit durant dos anys 782 parelles gais serodiscordants, és a dir, en les quals només un dels seus membres té el VIH, que van practicar un total de 76.000 actes sexuals sense utilitzar preservatiu ni un altre mètode de prevenció addicional.

Durant aquest temps, només s'han diagnosticat 15 noves infeccions dins del grup, però cap d'elles estava vinculada amb la parella seropositiva en tractament i per tant estarien lligades a relacions amb d'altres persones.

L'estudi, liderat pel University College de Londres i la Universitat de Copenhaguen, ha implicat 75 centres de 14 països.

Els investigadors han confirmat, per mitjà de proves genètiques del virus a través de les quals es pot traçar l'origen de la infecció, que els 15 nous casos detectats no es van produir per relacions dins la parella.

"Aquest fet proporciona evidències sòlides que el risc de transmissió del VIH en parelles homosexuals a través del sexe sense condó quan la càrrega viral està suprimida és zero, per la qual cosa podem assegurar que el tractament del VIH és una valuosíssima eina de prevenció", ha ressaltat Coll.

"Aquesta informació - segons el metge - no només és vital per informar sobre la profilaxi del VIH, sinó que proporciona proves sòlides per ajudar a trencar l'estigma que encara porta associat".

Coll ha detallat que per assolir els nivells indetectables, normalment es requereixen uns 6 mesos de teràpia antiretroviral, depenent dels fàrmacs fets servir, i és imprescindible que el tractament no s'interrompi mai.

Aquesta supressió viral s'ha de controlar amb regularitat per garantir un bon estat de salut de les persones en tractament, així com els beneficis implícits per a la salut pública ja que es trenca la cadena de transmissió del VIH.

"Tot això - ha afirmat Coll -, dona suport al missatge de la campanya U=U (indetectable igual a intransmissible, per les seves inicials en anglès) i reforça els beneficis de fer-se la prova periòdicament i començar el tractament tan aviat com sigui possible".

El director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, ha recordat que "quan es desconeix l'estat serològic de l'altra persona o la seva càrrega viral, com podria ser el cas de parelles sexuals esporàdiques, és recomanable utilitzar algun tipus de protecció".