L’Àrea Bàsica de Salut de l’Escala ha posat en marxa aquesta setmana el programa Pacient Expert Catalunya, una iniciativa que s’integra en el Programa de prevenció i atenció a la cronicitat del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El Programa Pacient Expert consisteix en formar grups d’usuaris amb una malaltia crònica en comú, perquè s’ha vist que el treball grupal comporta beneficis i avantatges en salut comunitària, a més d’obtenir un alt grau de satisfacció per part dels participants. La posada en comú permet als membres del grup aprendre dels altres, disminuir el sentiment de soledat, afrontar experiències difícils i promoure canvis d’hàbits que millorin la seva qualitat de vida.

Està basat en experiències desenvolupades en altres països, com Gran Bretanya, que han generat evidència científica sobre els seus efectes positius per a la salut. I compleix amb vuit objectius: Aconseguir la implicació dels pacients;

Conèixer el seu grau de satisfacció; Millorar la percepció de qualitat de vida; Augmentar els coneixements dels pacients sobre la seva malaltia crònica; Incrementar el grau d’autocura per adquirir un maneig correcte de la malaltia; Optimitzar l’acompliment terapèutic i disminuir el nombre de visites al metge o a la infermera de família, els ingressos hospitalaris i les visites a urgències per descompensació de la malaltia

Funcionament del programa

El Programa Pacient Expert Catalunya és una iniciativa multidisciplinària basada en la col·laboració entre pacients i professionals sanitaris i en el treball d’equip. Qui pren el protagonisme és el pacient expert, que els professionals de salut escullen d’entre el grup d’usuaris afectats d’una determina malaltia crònica a partir de les seves capacitats de voluntarietat, autocura, empatia i comunicació. La seva formació inicial la realitzen els mateixos professionals de l’Equip d’Atenció Primària, que després actuaran com a observadors en les sessions de treball per garantir que es compleixen les normes de funcionament i per oferir suport si és necessari.

Per a cada patologia crònica que contempla el programa, es defineix un grup conduït per un pacient expert concret. De cada malaltia es fan 9 sessions d’una hora i mitja de durada que s’imparteixen un cop a la setmana al llarg d’uns dos mesos i mig. Inclouen una part teòrica i una de pràctica i el nombre de participants es limita a 10-12, que només hi poden acudir per recomanació directa del metge de família.

El programa, a l’Escala

Aquest dimecres al matí l’ABS de l’Escala ha organitzat la primera sessió del Programa Pacient Expert Catalunya, que en aquesta ocasió tracta sobre els anticoagulants. El pacient expert escollit és una persona coneguda al municipi: es tracta del president del Casal dels Jubilats Jardí del Pedró, Ramon Ministral. Les reunions es fan els dimecres de les 10.30 h a les 12 h a la sala polivalent del Casal dels Jubilats, al primer pis de Can Masset. I està previst que acabin el 3 de juliol.

Els anticoagulants s’utilitzen en persones que han tingut una trombosi o quall de sang o que tenen un risc més alt de fer-ne. Si aquesta trombosi es desprèn, es pot produir una embòlia. El que fan els anticoagulants és que la sang triga més temps a coagular-se, de manera que s’eviten els qualls. En aquesta malaltia crònica és molt important seguir el tractament i els controls que fixa el metge per tal de disminuir el nombre de complicacions.

Segons la directora de l’ABS de l’Escala, Marta Pedrerol, “aquesta manera de funcionar dota els pacients d’un rol més actiu i de coresponsabilitat amb la seva malaltia, fomentant el pas d’un model sanitari paternalista a un model molt més deliberatiu en què l’usuari guanya autonomia”. I afegeix que “gràcies a la utilització d’un llenguatge similar i la posada en comú d’experiències, s’estableix una complicitat entre el pacient expert i la resta de membres del grup molt beneficiosa per al malalt crònic i el seu benestar emocional”.