La Fundació Mutual Mèdica i el Col·legi de Metges de Girona han signat un acord de col·laboració per donar suport als metges que pateixin una agressió durant la seva activitat professional. Aquesta col·laboració té dos línies fonamentals d'actuació, la prevenció i la cobertura de les agressions.

Amb aquesta col·laboració, Mutual Mèdica posa a disposició de tots els metges gironins col·legiats una assegurança gratuïta d'incapacitat laboral per una agressió que cobreix fins a 15 dies de baixa laboral per agressió, física o psíquica, durant l'exercici de la seva professió i amb una renda de 50 euros al dia.

Per al Dr. Luis A. Morales, president de Mutual Mèdica, "és la nostra aportació, el nostre granet de sorra, al problema de les agressions. Amb aquesta nova assegurança "Mutual Mèdica vol oferir tranquil·litat i seguretat als professionals després de patir una situació com és un atac d'aquestes característiques en el seu dia a dia".

El Col·legi de Metges de Girona dona, d'aquesta manera, visibilitat a la seva implicació per aconseguir una tolerància zero en les agressions als facultatius. Per aconseguir-ho, la institució mèdica, amb el suport de Mutual Mèdica, donarà a conèixer un protocol de prevenció per evitar o minimitzar possibles actuacions violentes. Aquesta guia inclou aspectes com reconèixer possibles escenaris de risc, actuar en cas de patir una agressió o quines passes s'han de seguir per posar una denúncia

Per la seva banda, el Dr. Josep Vilaplana, president del COMG, ha reiterat el compromís del Col·legi a l'hora de combatre qualsevol agressió a un professional i ha destacat que "amb aquest acord s'està fent un pas important en la seguretat dels facultatius". "El nostre objectiu és oferir totes les eines possibles als col·legiats per prevenir situacions de risc i per poder actuar amb eficàcia en cas que es produeixin", ha assegurat.

Seguint aquesta línia de prevenció, es desenvoluparan campanyes informatives i de divulgació entre el col·lectiu mèdic, com la campanya 'Siéntete Superseguro', i s'organitzaran cursos de formació destinats als metges perquè tots ells tinguin més coneixements i capacitat de reacció davant d'una possible agressió.

Girona, una província amb poques agressions

El registre d'agressions a metges dels darrers cinc anys mostra que les comarques de Girona sempre s'han mantingut amb unes xifres molt per sota de la mitjana catalana. El 2018 es va registrar una sola agressió a professionals mèdics, com també va passar els tres anys anteriors (2015, 2016 i 2017). El 2014 cap metge gironí va registrar una denúncia per agressió. L'ampli ventall de situacions que implica una agressió verbal o física al personal sanitari fa que resulti aconsellable l'establiment d'un observatori per part de l'administració per tal d'analitzar la tendència i els tipus que s' hi observen.

A Catalunya es van produir l'any passat 1,6 agressions per cada 1000 metges col·legiats. Encapçala el rànquing espanyol Cantàbria, amb 4,86 agressions, tanquen el País Basc i Aragó (els dos amb 0,6).

El 2018 es van produir un total de 490 agressions a tota Espanya (3.919 en el període 2010-2017), de les quals el 59% van ser a dones i el 41% a homes. El 85% dels atacs es van produir a centres públics, majoritàriament en centres d'assistència primària. Aquestes agressions les provoquen majoritàriament els pacients, en un 70% dels casos, però també familiars i acompanyants, en un 30%. Es tracta d'atacs tant físics (40%) com psíquics (60%). Encara que un 61% dels facultatius va presentar denúncia l'any 2018, només un 17% van acabar agafant la baixa laboral.

"Els metges no només patim violència física, sinó també verbal, a través d'insults i amenaces, una situació que també pot conduir al metge a agafar la baixa laboral" explica el president de Mutual Mèdica, que exigeix "tolerància zero" davant les agressions.