El Programa de cribratge de càncer de còlon i recte (PCCCR) va detectar precoçment la malaltia a un total de 8 habitants de la comarca de l'Alt Empordà, durant l'any 2018. De les 17.953 persones convidades a participar-hi d'entre 50 i 69 anys del territori, se n'hi van adherir 5.816, el que representa un 32,40% del total. Aquesta és la segona ronda del PCCCR que s'efectua a l'Alt Empordà.

En el conjunt de la demarcació de Girona, el 2018 es van detectar 34 nous casos de càncer. En total, es van convidar a participar en el cribatge 100.369 persones, de les quals se n'hi van adherir 36.281, un 36,15%.

Donat que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. A més, la prova de detecció de sang oculta en femta és l'única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats.

Durant l'any passat, van donar positiu 1.961 anàlisi i s'han realitzat en els diferents hospitals gironins un total de 1.670 colonoscòpies. Aquestes proves diagnòstiques han permès detectar càncer a 34 persones, les quals van iniciar tractament gràcies al PDPCCR. D'aquests 34 casos, la meitat -17- van ser diagnosticats a persones residents a les comarques del Gironès, el Pla de l'Estany i Selva interior, 8 van ser de l'Alt Empordà, 4 del Baix Empordà, 4 de la Garrotxa i 1 al Maresme. Al Ripollès i a la Selva Marítima no es va detectar cap càncer.

Des que es va començar a introduir a la nostra demarcació aquest programa, al 2013, s'han pogut diagnosticar 259 casos nous. Les comarques on més casos s'han detectat fins ara són l'Alt Empordà (52), el Baix Empordà (51) i el Gironès (49).

El Programa de cribratge de càncer de còlon i recte

El PCCCR es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. La cribra de la població de cada comarca es completa amb dos anys (una ronda), moment a partir del qual es torna a convidar als primers participants.

El programa es coordina des d'una oficina tècnica gestionada per l'Institut d'Assistència Sanitària, des de la qual s'invita a participar-hi a la població diana -tots els homes i dones que tinguin entre 50 i 69 anys durant l'any en curs-. Les persones convidades reben una carta a casa seva on se'ls explica el programa i se'ls informa de com adherir-s'hi.

A Catalunya cada any es diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte i actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer en el conjunt del territori català, tant en homes com en dones, amb 1.900 defuncions/any. La supervivència als cinc anys se situa al voltant del 50%.