L'operació biquini treu el cap amb els primers raigs de sol. Així, són molts els que volen desprendre d'alguns quilos que han anat guanyant durant l'hivern. El destorb és passar-se el dia comptant calories, controlant no ingerir més del que és estrictament necessari.

No obstant això, cada vegada sorgeixen més estudis científics que promouen no obsessionar-se amb les calories per baixar de pes, com ho apunta una investigació duta a terme a la Universitat de Stanford i publicada al 'Journal of the America Medical Association'.

Els investigadors afirmen que és la qualitat de la dieta i no la quantitat la qual juga en el control i pèrdua de pes, a llarg termini. Van comprovar que les persones que basen la seva dieta en fruites, verdures i aliments integrals sense preocupar-se de comptar les calories van perdre pes de forma significativa al llarg d'un any.

El mateix estudi afirma que no cal seguir una dieta baixa en carbohidrats i en greixos per mantenir o baixar el pes. N'hi ha prou amb ingerir aliments d'alt valor nutricional i en les quantitats necessàries sense caure en els excessos.

En aquest informe, el doctor Christopher D. Gardner al·ludeix a la necessitat d'aprendre a escoltar el nostre cos. El director d'estudis de Nutrició al Centre d'Investigació de Prevenció de Stanford afirma que demanar a la gent que disminueixin 500 calories al dia de la seva dieta per perdre pes és un error. Cal ensenyar quina és la dieta ideal, que inclou més verdures i més aliments integrals.

Com seria la dieta ideal per perdre pes sense comptar calories?

En l'estudi descriuen com seria aquesta dieta ideal per mantenir el pes: la regla dels quarts. Es tracta de dividir mentalment el plat en quatre quarts; dos d'ells han de tenir verdura, un dels quarts s'ha de dedicar a les proteïnes (carn, peix o ous) i l'última part ha d'estar composta per carbohidrats (arròs, pa, pasta integral, pèsols...).

Pots consumir la quantitat que vulguis de verdura. Tria la que t'agradi més i cuina-la intentant preservar al màxim les seves propietats. I és que l'elecció d'aliments amb baixa densitat d'energia (com verdures i algunes fruites) pot ajudar-te a sentir-te més satisfet amb menys calories.

D'altra banda, perquè aquesta dieta sorgeixi efecte és important mantenir uns horaris amb els àpats i intentar no picar entre hores, a més de beure molta aigua per mantenir el cos hidratat. És recomanable portar una ampolla d'aigua reutilitzable i reemplaçar els refrescos i begudes amb sucre.

Finalment, i no per això menys important, per molt que ens tempti hem d'evitar el menjar processat. Encara assegurin que són baixos en calories, aquests aliments estan plens d'additius químics, sucres i nutrients de baixa qualitat.