Per primera vegada, el nombre de casos de tuberculosi diagnosticats a Catalunya s'ha situat per sota de la franja del miler. Ha estat l'any 2017, situant-se concretament en els 999, segons l'informe epidemiològic anualde l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Aquesta xifra representa una taxa d'incidència de 13,2 casos per 100.000 habitants, esdevenint una lleu davallada respecte a l'any 2016. En 10 anys, des de l'any 2008, la incidència ha baixat, de mitjana, un 5,6% cada any.

El 61,5% de persones afectades per la tuberculosi a Catalunya són homes. La mitjana d'edat dels casos és de 44,1 anys. En la població autòctona, la majoria de casos es donen en persones de més de 65 anys, mentre que en la població nascuda a l'estranger el nombre més alt de casos es troba en el grup d'edat de 25-34 anys. És en el grup de persones nouvingudes on es concentren més casos, amb una taxa d'incidència de 36,3 per 100.000 habitants, quatre vegades superior a la taxa de la població autòctona.

Per territoris, la distribució dels casos presenta una variació important; es concentren a la Regió Sanitària (RS) de Barcelona (65,8%, amb un total de 657 casos, 263 dels quals són de Barcelona ciutat); la segueix la RS de Girona (12,1%), la de Lleida (8,8%), el Camp de Tarragona (6,1%), la Catalunya Central (5,1%), Terres de l'Ebre (1,2%) i la RS Alt Pirineu i Aran (0,9%). Pel que fa a les taxes d'incidència, oscil·len entre els 6,7 casos per 100.000 habitants a les Terres de l'Ebre, els 16,2 dels residents a la ciutat de Barcelona i els 22,2 de Lleida. Respecte a l'any 2016, les taxes d' incidència han augmentat més a Lleida (17,8%) i a Terres de l'Ebre (13,6%), mentre que ha disminuït més a la Catalunya Central (18,2%)i al Camp de Tarragona (17,6%).

El 82,6% dels casos del 2017 s'han notificat en centres hospitalaris i el 17,4%, en centres extrahospitalaris. En quatre centres (Hospital Universitari Vall d'Hebron, Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital Universitari Arnau de Vilanova i Hospital del Mar) se'n van detectar 40 o més casos.

Els factors de risc més freqüents de patir malaltia tuberculosa són el tabaquisme (29,9%), la precarietat social (21,3%), l'alcoholisme (11%), la diabetis (9,7%), i la infecció pel VIH (6,4%), i tots ells són més freqüents en homes que no pas en dones.

La infecció latent afecta a 1 de cada 4 persones

La infecció latent afecta a 1 de cada 4 personesEs calcula que una quarta part de la població mundial té infecció tuberculosa latent: és a dir, que està infectada però encara no ha emmalaltit ni pot transmetre-la. Algunes persones amb patologies o factors de risc tenen més risc de desenvolupar la malaltia. Per això, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) té com a objectiu, en la seva estratègia d'eliminació de la malaltia, incidir en la infecció tuberculosa latent.

De fet, l'ASPCAT assenyala la necessitat de seguir actuant en la reducció de la taxa d'incidència de tuberculosi per aconseguir l'eliminació de la malaltia, seguint l'estratègia "Posar fi a la tuberculosi" de l'OMS. Aquesta té com a objectiu reduir la taxa d'incidència de la tuberculosi el 2030 en un 80%, en relació amb la taxa del 2015; l'any 2035, en un 90%; i aconseguir l'eliminació de la malaltia l'any 2050.

Catalunya està treballant en aquesta línia i per aconseguir una major reducció de la tuberculosi cal insistir en la realització d'accions conjuntes entre els professionals dels serveis assistencials i els serveis de salut pública, així com l'impuls de les actuacions intersectorials i interdepartamentals. Així mateix, cal vigilar la prevalença de les resistències als fàrmacs antituberculosos de primera línia per evitar-ne l'augment.

Un altre dels missatges clau del Dia Mundial de la Tuberculosi, que se celebra demà diumenge, és lluitar contra l'estigmatització de la malaltia per afavorir que les persones afectades puguin rebre ajut i tractament. Aquesta malaltia pot estar arreu, però amb la instauració de mesures de salut pública i la realització d'un bon seguiment del tractament, la majoria de les persones es poden curar.

54 milions de vides salvades al món

54 milions de vides salvades al mónSegons dades de l'OMS, la disminució més ràpida de la incidència de tuberculosi entre 2013 i 2017 s'ha produït a la Regió Europea de l'OMS, amb un 2% anual.

Segons un informe de la Unió Europea, el 2017 es van declarar, en 31 països, 55.337 casos de tuberculosi, i es manté la tendència descendent. Polònia, Romania i el Regne Unit concentren quasi un 45% dels casos declarats.

La tuberculosi és una de les 10 principals causes de mortalitat al món. No obstant això, un bon diagnòstic i tractament de la tuberculosi va salvar 54 milions de vides entre el 2000 i el 2017, període durant el qual la taxa de mortalitat per aquesta malaltia va disminuir fins al 42%.