El Ministeri de Sanitat posarà en marxa un pla específic per prevenir els problemes de subministrament i de desproveïment d'alguns medicaments, com ha admès que passa en aquests moments la titular d'aquest departament, María Luisa Carcedo, qui comptarà amb la col·laboració de les autonomies.

Carcedo ho ha anunciat abans de reunir aquest dimecres amb els consellers autonòmics de Sanitat, a qui els està presentant un primer esborrany sobre un nou model d'Atenció de Primària.

En concret, segons ha dit la ministra, divendres que ve es reunirà amb les comunitats autònomes per proposar-elaborar un pla de prevenció per l'escassetat de medicaments.

Un pla perquè en cas que es produeixi problemes de subministrament es pot fer una "identificació primerenca" de quins medicaments falten i on per actuar amb rapidesa des de l'Administració

I aquí s'hauran d'utilitzar "totes les vies", perquè, segons les dades de què disposa Carcedo, "la meitat dels casos de problemes es produeixen per falta de fabricació".

"Un laboratori que es compromet a proporcionar tal medicament no deu, de cop i volta, dir que no pot fabricar més o que no vol o el que sigui", ha advertit.

"Utilitzarem les capacitats que com a Administració tenim", ha continuat.

Tot i això, la ministra ha volgut ser clar sobre aquest assumpte, com també ho va fer ahir en declaracions a Efe la directora general de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, María Jesús Lamas.

La ministra ha volgut tranquil·litzar la població per "evitar alarmismes". Ha admès que alguns medicaments escassegen en les farmàcies i que hi ha desproveïment en alguns productes, però ha assegurat que la manca de medicaments d'una marca específica d'un producte actiu afecta a menys del 1,5% de les marques disponibles al mercat.