Ahmad Zaben (Jordània, 1965) compta amb una llarga trajectòria dedicada a la cura de la visió. Després de graduar-se en optometria per la Universitat Politècnica de Catalunya, va cursar màsters i postgraus relacionats amb l'optometria i les ciències de la visió i la rehabilitació visual i l'optometria clínica avançada. El màxim mèrit aconseguit fins ara va ser el 2015, en doctorar-se en optometria i ciències de la visió a la Universitat Europea. L'any 1997 va emprendre el seu propi projecte: Optipunt, a Figueres. Amb una visió de futur, ofereix diversos serveis relacionats amb l'òptica i l'optometria, actualitzant i renovant els seus equips i aparells, així com els sistemes de gestió i tractament de dades. D'entre les nombroses ponències que ha protagonitzat al llarg de la seva carrera, la propera tindrà lloc aquesta setmana en un congrés internacional.

- Del 12 al 15 de març, té lloc el Primer Congrés Multidisciplinari de Salut Visual. Quin paper hi té, vostè, a l'esdeveniment?

- Soc ponent i coorganitzador. Faré una ponència sobre l'estat actual i les noves perspectives sobre les retinopaties, i moderaré dues taules sobre tecnologia visual i sobre l'ull sec. L'objectiu del congrés és oferir formació per als professionals que tenen la salut visual com a eina i objectiu, a través de cursos clínics i ponències. Està enfocat per a professionals del sector, i s'espera una assistència de més de 13.000 persones d'Espanya i de l'Amèrica del Sud.

- Destaca la multidisciplinarietat dels ponents.

- Sí. El congrés és molt integral perquè uneix professionals de diferents disciplines mèdiques com l'optometria, l'oftalmologia, la pediatria, la psicologia o la neurologia, i fins i tot educadors. Com passa en la vida quotidiana a la professió, solem treballar en xarxa. És comú que, si el pacient té un problema, aquest estigui relacionat amb altres problemes relatius a altres especialitats.

- Es farà a través de plataformes digitals?

-Sí. Primer s'havia plantejat fer-lo presencialment a Madrid, però al final hem optat pel mètode en línia. Tots els organitzadors ens connectarem en directe per fer les ponències. Després de la transmissió, les ponències també es podran consultar en diferit.

- Qui l'organitza?

- L'Associació Espanyola d'Optometristes Units. Des de fa un temps, formo part de la junta directiva de l'entitat, i m'ocupo de la tresoreria i la supervisió de canal de notícies i xarxes socials.

- Té molta experiència fent ponències a congressos. A publicacions científiques també en té?

- Sí. Eren dos dels requisits per aconseguir la tesi doctoral. En aquest sentit, soc revisor de la revista internacional BMC d'Oftalmologia i d' Eye Vision.

- Es plantegen novetats a Optipunt?

- Farem una reforma a la zona d'atenció al públic. També incorporarem elements d'última tecnologia de la mà de Carl Zeiss. Serà un aparell que calculi els paràmetres del pacient en 3D per personalitzar les muntures i lents.

- Disposeu de l'última tecnologia en salut visual?

- Sí. Optipunt va ser un centre pioner a tot Girona a realitzar captimetria, topografia corneal i tomografia de coherència òptica. Érem els únics a fer l'examen de microperimetria. També comptem amb un servei de telemedicina oftàlmica.

- Entre els aparells, destaca el sofisticat OCT. Per a què serveix?

-És una tècnica de diagnòstic precoç, control i seguiment. Ens permet fer l'estudi de talls històrics de la retina i la còrnia a través de la reconstrucció d'imatges en 3D. Val a dir que va ser el primer que es va implantar a la província de Girona.

- Quines són les malalties més habituals de la vista?

- El desgast de retina i de les membranes de la retina, sobretot en gent gran. En la mainada, el més habitual és l'ull cec. Una altra malaltia comuna són les cataractes, que ens arribarà a tots tard o d'hora. Però hi ha una malaltia que encara és més habitual.

- Quina?

- La miopia, que pot produir-se per factors genètics o ambientals. Sol néixer derivada de l'estrès visual, ja que treballem amb distàncies massa curtes. Avui dia, es calcula que el 65% de les dones joves i el 54% dels homes espanyols en tenen. A la Xina i al Japó, el 90% de la població ja està afectada.

- Es pot alleugerir l'impacte dels dispositius digitals?

- Per alleugerir símptomes com ara ulls vermells, sequedat o cansament, derivats de la fatiga visual, cal descansar i relaxar-se, fer revisions de vista i utilitzar filtres de llum blava. Cal seguir la regla 20 20 20: cada 20 minuts s'han de descansar 20 segons mirant a 20 peus, una distància equivalent a cinc metres.

- Quins consells donaria per aplicar a la vida diària i promoure la salut visual?

- Tres qüestions: fer un ús adequat dels dispositius digitals, fer activitats a l'aire lliure i tenir una bona alimentació.