L'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat (Barcelona) ha operat a una nadó prematur de 1.310 grams que patia una taquicàrdia incessant, amb fins a 300 pulsacions per minut -el doble del que és habitual- i no responia als tractaments farmacològics .

En un comunicat aquest dimarts, el centre ha assegurat que es tracta del nadó "més petit del món" al qual es realitza una ablació cardíaca, que es va fer introduint un catèter de menys d'un mil·límetre de diàmetre per la vena femoral, fins al cor -de dos centímetres-.

Els cardiòlegs gironins Josep Brugada i Geòrgia Sarquella -que lideren la Unitat d'Arítmies de l'hospital- van realitzar aquesta operació, que té per objectiu destruir el teixit elèctric del cor responsable del ritme cardíac anormal, i requereix una gran precisió al tractar-se d'un nadó prematur .

Insuficiència cardíaca

L'equip mèdic que seguia a la mare a Saragossa va detectar aquesta taquicàrdia incessant en la setmana 20 de gestació, i els cardiòlegs de l'Hospital Miguel Servet van tractar de combatre-la subministrant diversos fàrmacs antiarítmics a la gestant.

Aquest tractament, que el fetus va rebre dins l'úter a través de la placenta, va permetre allargar l'embaràs fins a la setmana 30 -quan ja era viable el naixement- però no va permetre curar la malaltia, i com la nena continuava patint una insuficiència cardíaca greu, es la va traslladar al Sant Joan de Déu deu dies després de néixer.

El 4 de gener va realitzar aquesta operació un equip de professionals integrat per cardiòlegs, neonatòlegs, anestesiòlegs i infermeres a l'hospital d'Esplugues de Llobregat, l'únic centre de referència a Espanya designat pel Ministeri de Sanitat per al tractament de les arítmies pediàtriques i compta amb tecnologia d'última generació.