Un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Lleida (UdL), l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l'IRBLleida proporciona evidències sobre l'efecte perjudicial del baix compliment de la dieta mediterrània i la poca pràctica d'activitat física en la funció pulmonar en pacients sense malaltia pulmonar coneguda. En concret, els participants amb menor grau de compliment del patró alimentari de l'àrea mediterrània presenten valors més baixos de paràmetres espiromètrics, com ara la capacitat vital forçada i el volum expiratori màxim en el primer segon. A més, com menor és l'activitat física realitzada pitjors són els valors espiromètrics que es presenten. Aquests resultats han estat més marcats entre les dones. El grup investigador preveu efectuar futurs estudis per confirmar l'efectivitat de la dieta i l'activitat física en la prevenció de trastorns respiratoris.

El grup de recerca, liderat pel cap del Servei d'Endocrinologia de l'Hospital Arnau de Vilanova, Albert Lecube, ha realitzat l'estudi en 3.020 persones que han estat citades a participar en 'El Bus de la Salut', un projecte mèdic que permet conèixer l'estat de salut de les artèries (per valorar la possibilitat del que es coneix com a malaltia ateromatosa) i la detecció de malaltia renal oculta i diabetis en la població lleidatana.

Diferents estudis han demostrat una mortalitat menor per malalties cardiovasculars en les persones que segueixen la dieta mediterrània. També s'ha evidenciat un efecte beneficiós entre el compliment de la dieta mediterrània i la funció pulmonar en pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però fins ara no hi havia recerques realitzades sobre la relació entre la dieta mediterrània i les poblacions sanes sense malaltia pulmonar. Tampoc s'havia avaluat la pràctica d'activitat física en la funció pulmonar.

Per tant, l'objectiu principal d'aquest estudi és avaluar les associacions entre el compliment de la dieta mediterrània i la pràctica d'activitat física en la funció pulmonar en una gran població amb risc cardiovascular de baix a moderat. Després dels resultats obtinguts, en què es confirma l'efecte positiu d'un estil de vida saludable en la funció pulmonar en persones sanes, els investigadors lleidatans tenen previst realitzar futurs estudis per confirmar l'efectivitat de la dieta i l’activitat física en la prevenció de trastorns respiratoris.