L'esforç físic, la deshidratació, les males postures, els llargs períodes de temps assegut, la càrrega de pes o l'estrès, són, en gran mesura, les causants de que els músculs es danyin. Una de les parts del cos que més pateix és l'esquena, que és probable que pateixi contraccions involuntàries, duradores o permanents, d'un o més grups musculars, el que es coneix com contractures.

Per prevenir lesions d'aquest tipus és recomanable seguir alguns passos. Un mètode preventiu eficaç és realitzar un bon escalfament abans de dur a terme un esforç físic, a més, sempre ajuda treballar l'estirament dels músculs després de l'activitat. Un bon treball de flexibilitat facilita la recuperació dels grups musculars després de l'entrenament.

Si no s'ha pogut evitar la contractura, hi ha alguns remeis que ajuden a la recuperació, tot i que mai no poden ser substitutius d'acudir al fisioterapeuta. Un professional podrà localitzar la lesió, esbrinar de quin tipus de contractura es tracta i aconsellar sobre com afrontar el tractament.

La valeriana

Una de les plantes més utilitzades pels casos d'estrès és la valeriana. La seva capacitat sedant relaxa el sistema nerviós i el cervell, però, al contrari del que passa amb altres agents tranquil·litzants, aquesta planta no provoca esgotament ni debilita a qui la consumeix. Per tot això, pot ser beneficiosa per a la musculatura i ajudar a tractar les contractures.

El magnesi

El magnesi relaxa l'activitat del teixit muscular i, per tant, ajuda a combatre les contractures. La quantitat recomanable oscil·la entre 200 i 400 mil·ligrams repartits en una o dues preses al dia. La ingesta de magnesi ha d'evitar-se en casos d'insuficiència renal. Tampoc s'ha d'allargar la presa durant molt de temps.

L'harpagòfit

L'harpagòfit, conegut popularment com "urpa del dimoni", és una planta originària del desert africà del Kalahari que guarda grans propietats medicinals. Aquesta planta té components que li confereixen una acció digestiva, antiinflamatòria, analgèsica, colèrica, antifebril, antidiabètica o antioxidant, entre d'altres. S'usen de 300 a 900 mil·ligrams d'extracte sec de l'arrel, repartit en una o dues preses diàries. En el període de l'embaràs no és recomanable utilitzar-la.

Els banys de sals

Un relaxant bany de sals, a més de contribuir a disminuir l'estrès, pot ajudar a reduir les molèsties per aquestes lesions. A més dels 250 grams de sal d'Epsom, es pot emprar oli essencial de marduix, altres gotes d'essència de romaní i altres de lavanda. Tot això, en una desitjable banyera amb aigua calenta, pot ser un remei molt positiu per a la lesió, però també per a la ment. Les gotes dels diferents olis han d'abocar-se a la sal, abans de tirar-la a l'aigua.

L'oli de pericó

És recomanable tenir-lo prèviament preparat i guardat a la farmaciola llest per a utilitzar, ja que triga diversos dies a estar a punt per ser utilitzat. Es realitza amb 50 grams de les flors i fulles petites trossejades, s'introdueix en un envàs de 250 cm cúbics i s'acaba d'omplir amb oli d'ametlles. Un cop llest, es deixa reposar en un armari protegit de la calor i la llum durant 20 dies. Passat el temps s'ha de colar el líquid i ja està llest per utilitzar. No és recomanable aplicar-lo si t'has d'exposar al sol.