El 48% dels pacients d'atenció pal·liativa domiciliària són malalts de càncer. Aquest és el resultat d'un estudi de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària realitzat en un centre d'atenció primària de Barcelona que dona servei a pràcticament 50.000 pacients. El perfil és una persona d'edat avançada, majoritàriament dones (60%). Els pacients que entren en fase de cures pal·liatives a domicili presenten malalties cròniques de llarga evolució, i sovint estan acompanyades per altres patologies. Les principals causes de derivació a aquest servei són les malalties oncològiques, seguides per les reumatològiques o de traumatologia, en un 18,2%. Les de cardiologia representen un 7,8%, i les de pneumologia, un 6,5%.

Entre la població que utilitza aquest servei també hi ha un 10% que són derivats per raons socials, persones que viuen soles o que tenen al seu càrrec altres dependents.

Pel que fa al tipus de derivació, el 65% és ordinària (abans d'un mes), el 26% és preferent (en el menor temps possible), i el 9% és urgent (el mateix dia).

En el moment de començar a utilitzar el servei, la medicació més prescrita era el paracetamol, en un 62,3% dels casos, seguit dels opioides majors (29,9%), els opioides menors (19,5%), els antiinflamatoris no esteroïdals (14,3%) i els corticoides (6,5%).

Els autors de l'estudi han mostrat la seva sorpresa per aquestes dades, perquè un terç dels derivats ja prenien opioides majors. "Això potser vol dir que els metges de primària fem un control agressiu del dolor abans de derivar", han dit.

L'estudi també analitza la situació social dels pacients. En el 83% dels casos la història clínica recollia la seva situació. El 23% dels pacients viuen sols; el 53% té com a cuidador principal un familiar; del 31% se n'ocupa una persona externa, i el 12,5% viu en una residència.