Els homes amb periodontitis, inflamació de les genives i de les estructures que envolten la dent, tenen més risc de patir disfunció erèctil, de manera que un correcte raspallat de les dents i una adequada higiene bucal poden ajudar a prevenir la impotència sexual masculina. Així es desprèn d'un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Granada pertanyents als departaments de Cirurgia i les seves especialitats d'Urologia i Estomatologia.

La disfunció erèctil es defineix com la incapacitat en l'home per tenir una erecció per causes orgàniques, psicològiques o una combinació de les dues, explica la Universitat de Granada en un comunicat. La periodontitis és una inflamació crònica de la geniva amb destrucció d'os alveolar i teixit conjuntiu que envolten i suporten la dent i porta a la pèrdua del mateix.

A la periodontitis, els bacteris periodontals o les citoquines inflamatòries originades en el focus gingival lesionen els endotelis vasculars. Quan aquesta disfunció endotelial esdevé en els vasos del penis, s'altera el flux sanguini en aquest òrgan i es produeix la impotència, assenyalen els investigadors.

Aquest estudi, amb 80 casos, va ser dut a terme amb pacients tractats al Servei d'Urologia de l'Hospital Clínic San Cecilio del Parc Tecnològic de la Salut (PTS) de Granada. Els científics van trobar que el 74% dels pacients amb disfunció erèctil van presentar periodontitis, i com més nivell d'impotència, major lesió periodontal. A més, els pacients amb periodontitis van tenir 2,28 vegades més probabilitat de patir una disfunció erèctil que els sans.

Aquest estudi, el primer sobre aquesta temàtica en la població europea, es va realitzar dins d'un projecte de tesi doctoral l'autora de la qual va ser l'odontòloga Amada Martín Amat i els seus directors, els professors Francisco Mesa (Estomatologia) i Miguel Raval (Urologia).

Els resultats han estat publicats a Journal of Clinical Periodontology, la revista científica internacional de major importància en investigació periodontal.