La Fundació Oncolliga Girona farà donació als hospitals gironins d'un total de 174.303 euros per millorar el confort i el diagnòstic dels malalts de càncer gràcies a les aportacions recollides en la darrera edició de l'Oncotrail, celebrada el 6 i 7 d'octubre del 2018. La sisena edició d'aquesta exigent cursa benèfica de 100 km per equips va tornar a superar totes les expectatives, amb un total de 234 equips participants (36 més que en l'edició anterior) i una recaptació de 288.472 euros. En total, des de la seva primera edició l'any 2013, l'Oncotrail ha recollit un total de 912.373 euros.

Com és tradicional, les entitats organitzadores -Fundació Oncolliga Girona, Club Atlètic Palafrugell i Agrupació Excursionista Palafrugell- han explicat avui a què s'han destinat els diners de l'edició del 2018 en una roda de premsa celebrada al Museu del Suro de Palafrugell que ha servit també per donar el tret de sortida a la setena edició, prevista per als dies 5 i 6 d'octubre d'aquest any. Els organitzadors han estat acompanyats per l'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer i el delegat de Cooperació Esportiva de la Diputació de Girona, Carles Salgas. També ha participat en l'acte Xavi Garcia Amadó, veí de Vic i membre del Keep Fighting Team, un equip que ha participat en totes les edicions de l'Oncotrail, amb l'objectiu d'explicar aquesta prova tan especial des del punt de vista dels participants.

L'Oncotrail és una cursa solidària de 100 km per equips que té com a finalitat recaptar fons per millorar les condicions de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines i els seus familiars. L'itinerari és circular i transcorre per paratges de mar i muntanya del Baix Empordà, amb sortida i arribada a Palafrugell. Una altra de les característiques que fan d'aquesta prova un esdeveniment esportiu i solidari únic és que l'organització va íntegrament a càrrec de voluntaris, prop de 600 entre avituallaments i logística, fisioterapeutes, podòlegs, serveis sanitaris i forestals.

La primera edició es va celebrar l'any 2013 i des d'aleshores el nombre d'equips participants i de donatius ha crescut de manera espectacular, passant dels 45 equips i 57.850 euros d'aquell primer any, als 234 equips i 288.472 euros de recaptació de la darrera edició, celebrada l'octubre passat. Els diners es recapten a través de les aportacions solidàries dels equips, que han de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder-hi participar, si bé són molts els que depassen amb escreix aquesta quantitat. En total, en les sis edicions celebrades fins ara s'ha recaptat un total de 912.373 euros.

Millorar el diagnòstic i la qualitat de vida dels malalts

Del total de diners recaptats el 2018, la partida més gran, 174.303 euros, s'ha dedicat a cobrir necessitats dels hospitals gironins a les quals l'administració no pot arribar i que tindran una incidència directa en la millora del diagnòstic dels malalts de càncer així com en la seva qualitat de vida i la dels seus familiars durant els períodes de tractament o d'ingrés hospitalari. La inversió més important és la destinada a l'Hospital de Santa Caterina, que podrà adquirir 20 llits gràcies als 49.547,08 euros, seguida dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE), amb un total de 48.944 euros que es destinaran a l'adquisició de colposcopis per a l'Hospital de Palamós i cinc ABS de la comarca. SSIBE és l'empresa que més equips va aportar a la darrera edició de l'Oncotrail, amb 8 grups de corredors integrats per treballadors de l'Hospital de Palamós i dels centres d'atenció primària. Per la seva part, la 5a i la 8a planta de l'Hospital Dr. Josep Trueta es beneficiaran d'un total de 41.817 euros, que es destinaran a l'adquisició d'un total de 18 butaques Decam. Els hospitals de Campdevànol (4.460 euros) i Figueres (15.534 euros), també podran millorar els seus equipaments, mentre que l'Hospital d'Olot rebrà 14.000 euros per a la contractació d'un psicòleg durant aproximadament un any.

Una altra partida destacada és la que es destina a la investigació sobre el càncer. De moment, s'han reservat 38.000 euros de l'edició 2018 que se sumaran a una altra partida provinent del 2019, per destinar-la a un projecte de recerca encara per determinar.

Per últim, un total de 76.169 euros s'han destinat a necessitats de la Fundació Oncolliga Girona, entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars a l'àmbit de les comarques gironines.Les inscripcions d'obren demà

Conscients de les pròpies limitacions organitzatives, els promotors de la cursa han marcat per a la pròxima edició un límit màxim de 250 equips participants. Cada equip pot estar format per un mínim de 6 components i un màxim de 8. La informació sobre el recorregut, que aquest any experimentarà alguns canvis, s'anirà actualitzat puntualment a la pàgina web de l'esdeveniment. Les inscripcions s'obriran demà, 19 de gener, però de moment únicament per als equips que ja van participar en l'edició de l'any passat. A partir de l'1 de març, les inscripcions estaran obertes per a tothom. Com a novetat cal destacar que en el moment de fer la inscripció, els equips hauran de registrar com a mínim sis dels seus integrants al mateix temps per aconseguir dorsal. La plataforma d'inscripcions i donacions està habilitada al web.