L’Oficina Tècnica del Programa de detecció precoç de càncer de mama (PDPCM) de la Regió Sanitària Girona, coordinada per l’Institut d’Assistència Sanitària, presenta els resultats de l’última ronda del programa (2016-2017) en la jornada que es convoca cada dos anys amb aquest motiu. La jornada, que té lloc a l’Hospital Santa Caterina (Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt) s’emmarca en l’edició commemorativa del 20è aniversari de l’inici del programa per part del CatSalut a la demarcació de Girona.

La Regió Sanitària Girona va iniciar la implantació del PDPCM l’any 1999 com a prova pilot a Salt i l’any 2001 es va estendre a tota la població de dones amb 50-69 anys de la demarcació. La participació en el Programa ha anat augmentant any rere any i se situa actualment al voltant de gairebé el 70%, amb algunes oscil·lacions segons comarca (entre el 62,75% i el 83,85%).

El nombre de dones cribades ha crescut en un 166%, passant de 26.639 en la primera ronda (2001-2002) a 70.868 en l’última (2016-2017). Des que el programa es va posar en marxa hi han participat 388.797 dones sobre un total de 558.453 dones convidades a fer-ho. La taxa de detecció de càncer en el conjunt de les rondes ha estat de 4,60 per cada mil dones cribades, xifra que equival a 1.787 tumors detectats.

Segons la tendència de les dades analitzades, la participació de la dona en el cribratge augmenta amb l’edat, especialment a partir del grup de 65 a 69 anys.

Principals indicadors de l’última ronda (2016-2017)

En el dos últims anys ha estat convidades a participar 100.185 dones, de les quals han participat el 70,74% (70.868). Les comarques amb més participació han estat el Baix Empordà i el Ripollès mentre que la Garrotxa i el Gironès-Pla de l’Estany són les que n’han tingut menys.

Del conjunt de dones que s’han fet la mamografia, un 6,99% (4.951 dones) ha requerit una prova complementària. D’aquestes proves, un 7,77% (5.590) han estat exploracions no invasives, com les ecografies o una nova mamografia, i un 1.50% (1.065) ha estat proves invasives: les puncions amb agulla fina (0,24%), anomenades PAAF, core-biòpsies (1,20%) o biòpsies quirúrgiques (0,07%). Un 0,5% de les dones cribades (418) han estat citades per realitzar controls avançats (una nova mamografia abans dels dos anys).

Menys proves complementàries

Cal destacar que entre la primera ronda i l’última, el percentatge de proves complementàries ha disminuït considerablement, passant del 16,25% a l’actual percentatge (6,99%). Aquest fet és considerat molt positiu ja que deixa palès la millora de la qualitat del cribratge, tant en termes de la qualitat de la mamografia digital d’alta resolució, gràcies a l’avenç de les noves tecnologies, com de l’especialització i expertesa en patologia mamària dels professionals sanitaris de les diferents disciplines que intervenen en el procés de detecció i diagnòstic (radiologia, ginecologia, oncologia i cirurgia).

308 tumors diagnosticats precoçment a la darrera ronda

La taxa de detecció de càncer en aquesta vuitena ronda ha estat de 4,35 per cada mil dones cribades. Representa un total de 308 càncer detectats. Amb tot, la cobertura del Programa a la Regió Sanitària de Girona arriba al 80,93%.

La mamografia, la prova més efectiva

La prova més efectiva per a la detecció precoç del càncer de mama és la mamografia, una prova radiològica que permet detectar tumors tan petits que fins i tot no són palpables i no donen cap molèstia. El programa de detecció precoç consisteix en realitzar una mamografia cada dos anys en dones entre 50 i 69 anys. Aquest període d’edat és en el que el cribratge ha mostrat la seva eficàcia de manera clara. Com més aviat es detecta el càncer de mama es disposa de més opcions terapèutiques, especialment de les menys agressives (cirurgia conservadora en lloc de mastectomia). El cribratge amb mamografia augmenta les possibilitats de curació dels càncers detectats precoçment i pot disminuir la mortalitat entre un 25% i un 35%. La supervivència al cap de cinc anys de la detecció de la malaltia en estadis inicials se situa al voltant del 85%.

El Programa de detecció precoç del càncer de mama del CatSalut a la Regió Sanitària de Girona està coordinat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) a través de l’Oficina Tècnica ubicada a l’Hospital Santa Caterina (Salt). L’oficina invita a les dones diana a fer-se una mamografia mitjançant una carta que s’envia al domicili amb una proposta de data i hora per fer la prova al centre sanitari que se li indiqui, normalment l’hospital de l’àrea (hospitals de Santa Caterina, Olot, Figures, Blanes, Campdevànol, Calella i Palamós). A partir d’aquest moment s’entra en el programa i, sistemàticament cada dos anys, es rep la invitació per repetir la mamografia. Si es detecta alguna anomalia es passa directament a un circuit assistencial específic per confirmar o descartar el diagnòstic de càncer. Si és necessari, es procedeix a practicar les proves complementàries (mamografia ampliada, ecografia, puncions, etc.) per ajudar a un millor diagnòstic. Si el resultat és negatiu es continuarà amb el programa, però si és positiu se seguirà en aquesta via assistencial per iniciar el tractament necessari.

La importància del diagnòstic precoç

L'objectiu principal del cribratge és detectar el càncer en les fases inicials, però en altres casos es detecten alteracions en les cèl·lules (lesions precursores) que no són cancerígenes però que si no es tracten, amb el temps podrien ser càncer. La detecció i tractament d'aquestes lesions, poden evitar aquesta progressió.

Quan abans es diagnostiqui el càncer de mama, millor, ja que es disposen de més opcions terapèutiques i menys agressives. Gràcies al fet que cada vegada hi ha més tumors que es detecten en fases més inicials i a les millores en els tractaments, ha augmentat significativament la supervivència de les pacients. Es pot fer un tractament quirúrgic conservador (tumorectomia), i segons el tipus histològic, amb un tractament amb quimioteràpia o radioteràpia, el càncer es pot curar.

El càncer de mama és el tipus de càncer més freqüent entre les dones

A la Regió Sanitària de Girona, el càncer de mama representa el 27,81% de tots els tumors en la dona. El risc de patir-lo augmenta amb l’edat.

Cada any es diagnostiquen uns 4.600 casos nous a Catalunya. Per l'any 2017, la projecció de la incidència de càncer de mama en dones a la Regió Sanitària de Girona és de 430 casos nous, amb una taxa bruta de 117,91 casos/100.000.

La supervivència ha anat incrementant considerablement en aquests últims anys gràcies als nous fàrmacs i tractaments. En l’actualitat, la supervivència a 5 anys se situa al voltant del 85%. La projecció de mortalitat per a l’any 2017 a la nostra Regió és de 82 casos i representa una taxa bruta de 22,48 casos per 100.000. De totes les dones que es van morir per càncer a Girona el 2017, el 14,16% va ser pel càncer de mama.

Si es detecta a temps, el càncer de mama té moltes probabilitats de curació. El Programa de Cribratge de Càncer de Mama justament pretén això: la detecció de manera precoç d’aquest tipus de càncer.