Investigadors de l'IDIBAPS i del CIBERDEM han publicat un estudi a la revista «PNAS» en què demostren un dels mecanismes pels quals l'obesitat modula el metabolisme de la glucosa i dels lípids en ratolins. Aquests canvis provoquen intolerància a la glucosa i resistència a la insulina. L'estudi revela un mecanisme patològic poc explorat fins ara que proporciona una nova diana terapèutica per al tractament de la síndrome metabòlica. L'obesitat sovint està relacionada amb malalties metabòliques, i la diabetis de tipus 2 és una de les més comunes del món. S'estima que afectarà un terç de la població el 2050. Aquest tipus de diabetis està associada al sobrepès i al sedentarisme.

Per fer l'estudi, els investigadors van utilitzar un model de ratolí diabètic. Mitjançant una dieta rica en greixos, els animals es fan intolerants a la glucosa, tenen el fetge gras i trastorn en el metabolisme dels lípids.

L'estudi l'ha coordinat Anna Novials, cap de l'equip Patogènia i Prevenció de la Diabetis de l'IDIBAPS i cap de grup del CIBERDEM.