L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris recomana als professionals sanitaris no utilitzar medicaments que continguin metamizol (el més conegut és Nolotil) en població estrangera, després d'haver notificat casos de reaccions adverses greus en pacients britànics.

L'Aemps explica a la seva pàgina web que metamizol és un analgèsic i antipirètic comercialitzat amb diferents noms, molt utilitzat a Espanya. Entre les possibles reaccions adverses hi ha l'agranulocitosi, i encara que la seva freqüència és molt baixa és una reacció greu que pot arribar a produir la mort.

L'Aemps ha revisat la situació a Espanya amb motiu de la notificació recent al Sistema espanyol de farmacovigilància de casos d'agranulocitosi, particularment en pacients d'origen britànic. La informació d'aquests casos indica, segons l'agència, que el seu nombre s'ha incrementat en els darrers anys de forma paral·lela a l'augment del consum d'aquest analgèsic, així com que el risc més gran es dóna en pacients d'edat avançada.

Basant-se les dades de prescripció a càrrec de receptes del Sistema Nacional de Salut, l'ús de metamizol s'ha duplicat en els últims 10 anys, tot i que l'augment més acusat es va produir en els 5 últims (el 2013 i 2017 es van dispensar 14, 6 i 22,8 milions d'envasos de càpsules, respectivament).

L'Aemps recomana no utilitzar aquest medicament en pacients en els quals no sigui possible realitzar controls, com, per exemple, població flotant. A més, només s'ha de prescriure en tractaments de curta durada (7 dies com a màxim), dins les seves indicacions autoritzades i a les dosis mínimes eficaces.

Si fos necessari un tractament més prolongat, l'Aemps aconsella realitzar controls hematològics diaris, així com vigilar l'aparició de simptomatologia indicativa d'agranulocitosi, informant els pacients que, en aquest cas, suspenguin el tractament.

Abans de prescriure metamizol, l'Aemps demana realitzar una anàlisi detallada de la història clínica per evitar el seu ús en pacients amb antecedents de reaccions d'hipersensibilitat, amb tractament immunosupressor o amb medicaments que poden produir agranulocitosi. A més, recomana una especial precaució en les persones d'edat avançada.