És estesa la creença que a les pells acneiques no els convé la ingesta de xoriço o de xocolata però, fins a quin punt és cert? Els dermatòlegs fa anys que diuen als pacients que l'aparició de l'acne no té relació amb cap aliment concret. No obstant això, hi ha alguns aliments que poden contribuir a empitjorar-lo.

"Això que la xocolata provoca que apareguin grans és una creença popular infundada, un mite", subratlla la dermatòloga Lorea Bagazgoitia, coneguda des de 2013 pel 'Bloc de Dermatologia'.

En una entrevista amb Infosalus, amb motiu de la publicació del seu llibre 'Lo que dice la ciencia del cuidado de la piel' (Plataforma Editorial), la també membre de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) explica que l'acne es produeix per tres factors: el greix de la pell, influït per les hormones; un bacteri que viu a sobre l'anomenada 'propionibacterium acnes' i la queratina del fol·licle del pèl, que el clou, formant barbs, a partir dels quals poden formar granets més aparatosos.

D'altra banda, assegura que no hi ha un factor clar, ni un gen definit que propiciï l'acne. "En famílies amb antecedents, és més probable que n'hi hagi que en aquelles en les quals no s'han registrat casos anteriors", subratlla.

Segons adverteix, només la dieta no curarà l'acne però recentment s'ha vist la relació entre certs aliments i l'acne, s'ha comprovat que sí que poden ajudar a moderar-lo.

Diversos factors

En concret, s'ha vist que els aliments amb una càrrega glucèmica alta poden empitjorar l'acne. Per entendre-ho, Bagazgoitia explica que la càrrega glucèmica és una xifra que tradueix la quantitat de sucre que té un aliment, així com la velocitat a la qual arriba a la sang després d'ingerir-lo, elevant els nivells de glucosa. Entre altres aliments cita els cereals de l'esmorzar, l'arròs, a les begudes ensucrades, als sucs, el pa blanc, i la xocolata.

Al seu torn, diu que en els últims anys s'han realitzat investigacions buscant la repercussió de la llet en l'acne. "Els estudis són de pitjor qualitat que en el cas de la càrrega glucèmica, però sí que semblen apuntar al fet que la llet, curiosament més la semidesnatada i desnatada que la sencera, empitjora l'acne. Per contra no s'ha trobat relació amb altres lactis com el formatge i el iogurt", afegeix.

Segons descriu l'especialista, tant la llet com els aliments de càrrega glucèmica alta eleven al nostre cos la producció d'una molècula anomenada 'IGF-1' que, en darrer terme, és la que provoca aquests granets, ja que fa que glàndules sebàcies produeixin més greix, clau en l'aparició de l'acne.

Pel que fa al xoriço, Bagazgoitia afirma que no hi ha base en la literatura científica, ni cap article que demostri que aliments grassos provoquin acne, encara que la intuïció porta a pensar que aquelles persones que tenen acne si mengen greixos, aquests arribaran a la pell.

"Però en aquests moments no hi ha investigacions en aquest sentit. Afortunadament el nostre cos no funciona d'aquesta manera i aquesta interpretació no encaixa des del punt de vista fisiològic. El greix que mengem poc té a veure amb la producció de greix de la pell i, per tant, en funció del que sabem avui, si tens acne no et sortiran més granets per menjar-te un entrepà de xoriço ", remarca.