Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han descrit una nova estructura anatòmica al turmell. Per fer-ho, han identificat unes fibres que fins ara es descartaven en les disseccions anatòmiques. Segons el seu estudi, aquests fibres connecten dos lligaments, el que suggereix que ambdós formen una unitat funcional. A més, per primera vegada es descriu una de les parts d´aquesta nova estructura com a intraarticular.

Aquesta descoberta, publicada a la revista científica 'Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy', canvia la comprensió d'aquesta articulació i podria explicar per què molts esquinços de turmell continuen fent mal fins i tot mesos o anys després de la lesió inicial.

El fet que una de les parts d'aquesta estructura sigui intraarticular podria tenir implicacions en l'evolució i el tractament de les lesions de turmell. D'acord amb aquesta descoberta, el comportament d'una lesió al turmell podria ser semblant al trencament del lligament creuat anterior del genoll, que no és capaç de cicatritzar per si sol i requereix en molts casos d'una intervenció quirúrgica.Això explicaria per què molts esquinços segueixen fent mal. El lligament no cicatritza i la inestabilitat de l'articulació fa, a més, que els pacients tinguin moltes possibilitats de patir més esquinços o de desenvolupar altres lesions al turmell.

L´equip responsable del descobriment està especialitzat en l´anatomia del sistema musculoesquelètic i està format pels professors de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB Jordi Vega, Francesc Malagelada, Maria Cristina Manzanares i Miquel Dalmau Pastor.