29 de octubre de 2018
29.10.2018
ACN

Nou de cada deu casos de càncer de pell es podrien evitar amb bona prevenció

Més d'un miler d'especialistes participaran la setmana que ve a Barcelona en un congrés internacional d'oncologia cutània

29.10.2018 | 17:50
Cal evitar un excés d'exposició al sol.

El 90% dels casos de càncer de pell es podrien evitar amb una bona prevenció. Per això, els professionals que participaran en el 14è Congrés de la European Association of Dermato Oncology (EADO) i el 9è World Meeting of Interdisciplinary Melanoma / Skin Cancer Centers, que tindran lloc a Barcelona del 6 al 9 de novembre i que s'han presentat aquest dilluns, incidiran en la necessitat de conscienciar la població sobre els hàbits de risc i d'establir programes de detecció precoç, que ja es poden aplicar en la consulta d'Atenció Primària i en les visites d'Atenció Domiciliària. Aquests dos factors contribuirien a reduir la incidència del càncer de pell, que va en augment per la major esperança de vida de la població i per una exposició excessiva al sol. El 70% dels melanomes són a causa d'un excés de radiació ultraviolada natural o artificial.

Més d'un miler d'especialistes procedents de més de 50 països es donaran cita en el congrés, que comptarà amb la participació de representants de les associacions de pacients d'àmbit estatal i internacional i que servirà per presentar els resultats més recents de la investigació en prevenció, diagnòstic precoç i tractament de càncer cutani.

La incorrecta exposició al sol és la principal causant dels tumors de pell malignes que es diagnostiquen. En aquest sentit, la cap del Servei de Dermatologia de l'Hospital Clínic, la doctora Susana Puig, ha explicat que hi ha països com França que han decidit prohibir l'ús de les màquines de raig UVA i considera que s'hauria d'informar els usuaris del risc que tenen.

El director del congrés i director de la Unitat de Melanoma del Servei de Dermatologia de l'Hospital Clínic, el doctor Josep Malvehy, ha assegurat que la progressió en el diagnòstic d'aquesta malaltia fa que avui "el càncer de pell és més freqüent que tota la resta de càncers junts". La majoria de tumors malignes cutanis poden curar-se si són diagnosticats en un estadi inicial i aquí rau la importància de la detecció precoç.

Avenços tecnològics
L'aplicació dels avenços tecnològics serà d'especial rellevància en els propers anys per detectar de forma precoç possibles casos de càncer. Fins ara, s'han desenvolupat noves tècniques de diagnòstic no invasives que detecten la lesió en la seva etapa inicial.

Les aplicacions mòbils en què ja s'està treballant tindran un lloc destacat en el congrés. Per exemple, aplicacions que permeten la utilització de la fotografia del tumor i afavoreixen una comunicació directa amb l'especialista. El seu ús i la implicació del personal sanitari de l'Atenció Primària i la Domiciliària seran fonamentals a l'hora de realitzar un diagnòstic que permeti tractar el tumor a temps perquè són els que poder dur a terme una exploració periòdica de la pell dels pacients, detectar qui pot formar part dels grups de risc i derivar-los al dermatòleg en cas de detectar una lesió sospitosa de ser un tumor o de convertir-s'hi.

Una nova tècnica
Quant al tractament, el congrés de Barcelona presentarà una tècnica d'avaluació ràpida del tumor intraoperatòria, que pot revolucionar el tractament del càncer de pell i que ha estat desenvolupada per un projecte d'investigació de la Unió Europea (Diagnoptics) liderat per un equip del Clínic. Es tracta de la microscopia confocal exvivo, que utilitza la llum de diferents làsers.

En el tractament del melanoma, els avenços inclouen nous marcadors i tècniques de diagnòstic per detectar la malaltia oculta subclínica; tractaments immunològics i teràpies moleculars amb dianes terapèutiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook