Fa només uns dies va sortir a la llum que una nena de Toledo s'ha convertit en una de les poques persones que ha sobreviscut a l'«ameba menjacervells» i és el primer cas d'aquesta infecció a Espanya. La menor, de només deu anys, es va contagiar el maig passat a una piscina municipal que a dia d'avui segueix tancada.

La Direcció General General de Salut Pública de Castella-la Manxa ha assegurat que la piscina no tornarà a obrir les portes fins que s'hagi assegurat que aquest paràsit ha desaparegut completament de les seves aigües.Però, què és l'«ameba menjacervells»?

La coneguda científicament com «Naegleria Fowleri» és una ameba que prolifera en aigües càlides, dolçes i estancades. Els llacs, estanys o aigües termals solen ser els llocs més típics en els quals es pot trobar, però també s'ha detectat en piscines climatitzades, com és el cas de la menor de Toledo.

Aquest microorganisme pot infectar a les persones que es banyin en aquestes aigües i causar-los una meningoencefalitis amebiana. Aquesta malaltia poc freqüent afecta al sistema nerviós central, de manera que aquest paràsit és popularment conegut com «ameba comecerebros».

La principal via de contagi de la «Naegleria Fowleri» és a través de les fosses nasals. Des d'aquí penetra fins al bulb olfactori del cervell, on (després d'un període d'entre 3 i 7 dies d'incubació) comença a alimentar-se de teixit nerviós.

Els símptomes de l'«ameba menjacervells»

Els primers símptomes de l'«ameba menjacervells» es poden confondre amb els d'una grip comuna ja que solen ser mals de cap, febre, nàusees, congestió nasal o rigidesa al clatell. Tres o quatre dies després que comencin a aparèixer aquests símptomes, la persona afectada empitjora pot experimentar convulsions, pèrdua de l'equilibri i del control corporal, deliris, confusió, comportament anormal i fins i tot coma irreversible.

Després del coma, en la gran majoria dels casos, es produeix finalment la mort per aturada cardio-respiratòria o edema pulmonar. I és que l'«ameba menjacervells» té una taxa de mortalitat estimada d'un 95%, segons l'INSHT.

Les persones que moren per la «Naegleria Fowleri» solen fer-ho entre set i deu dies després de la infecció. La rapidesa amb la qual avancen els símptomes complica la tasca dels metges i fa que molts casos es diagnostiquin post-mortem.

Com evitar el seu contagi?

Malgrat ser un microorganisme que prolifera en multitud de zones, el contagi de l'«ameba menjacervells» és poc freqüent i es coneixen molt pocs casos. Ja que, encara que la seva presència en l'aigua és comú, no ho és la seva infecció.

Encara que no existeix un mètode exacte per prevenir el seu contagi, no està de més recordar que no es transmet d'una persona a una altra i que no t'encomanaràs si estàs amb algú infectat.

Però com en tots els casos, el millor mètode és la prevenció. En tractar-se d'una ameba que es troba en aigües càlides i dolçes, intenta evitar banyar-te en aquest tipus de llocs, especialment a l'estiu quan les temperatures augmenten. Si no pots evitar-ho, vigila la quantitat d'aigua que entra pel nas i evita les piscines contaminades o mal conservades.