Per aquells que no descansen prou de dilluns a divendres, dormir llargues hores els caps de setmana és un dels més grans plaers que existeixen. Si ets un d'aquests privilegiats que pot quedar-se fins tard al llit aquests dies, no tens cap motiu per sentir-te culpable.

El psicòleg Torbjörn Åkerstedt, director de l'Institut de Recerca de l'Estrès de la Universitat d'Estocolm, s'ha passat 13 anys investigant els beneficis d'un bon descans els caps de setmana.

Aquests científics van publicar el maig passat les seves conclusions a l'informe 'Sleep duration and mortality - Does weekend sleep matter?' I els resultats són més que sorprenents: Descansar més els cap de setmana pot allargar-te la vida.

Åkerstedt i el seu equip van estudiar els hàbits de la son de 43.880 persones a Suècia, a les que van fer un seguiment durant tretze anys. Van descobrir que aquells que passaven cinc hores o menys al dia al llit, inclosos els caps de setmana, tenien una taxa més alta de mortalitat un 52% més alta que els que dormien entre 6 i 7 hores.

No obstant això, en la seva investigació també van concloure que les persones que dormien poc de dilluns a divendres i descansaven nou hores o més els caps de setmana, tenien una taxa de mortalitat similar a aquells que descansaven almenys unes set hores al dia.

Cal remarcar que aquest psicòleg suec va centrar la seva investigació en els menors de 65 anys. Les diferències en la taxa de mortalitat van desaparèixer a partir d'aquesta edat, ja que se sol dormir el mateix de dilluns a divendres i els caps de setmana.

Un estudi publicat a la revista 'American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism' (2013) va concloure que dormir més el dissabte i el diumenge millora l'humor. En aquest estudi, investigadors de la Universitat de Pennsilvània van demostrar que recuperar aquests dies les hores de son perdudes reduïa els nivells a la sang de les hormones que es generen amb l'estrès.

Una altra investigació, portada a terme en 2016 per la Universitat de Chicago, va demostrar que dormir bé durant dues nits seguides contraresta l'augment en el risc de la diabetis associada a la manca de son.

Aquest estudi va concloure a més la restricció del son a curt termini, amb quatre o cinc hores de son per nit, pot augmentar el risc de desenvolupar diabetis en un 16% en comparació amb l'increment del risc causat per l'obesitat.

L'altra cara de la moneda

Però no tot anaven són bones notícies. Una investigació publicada a la revista 'Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism' aquest mateix any assegura que el 85% de les persones que dormen fins tard els caps de setmana, també se'n van a dormir tard aquests dies. En aquests casos és quan hi ha un major risc metabòlic.

I és que anar-se'n més tard al llit durant el cap de setmana es relaciona amb una disminució del colesterol HDL (el colesterol bo), triglicèrids elevats, un major índex de massa corporal i un augment de la resistència a la insulina.