Investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) de Barcelona han aconseguit que la immunoteràpia ataqui únicament les cèl·lules tumorals d'un tipus de càncer de mama en pacients que no responen altres tractaments, una acció "a domicili" que soluciona un dels reptes principals per a aquesta estratègia nova en l'oncologia.

L'estudi, publicat en 'Science Translational Medicine', ha demostrat l'eficàcia d'un fàrmac (el p95HER2-TCB) que s'encarrega de guiar unes cèl·lules del sistema immune (els limfòcits) fins a la cèl·lula tumoral a través d'una proteïna que solament està present en cèl·lules de tumors (la p95HER2), ha explicat en un comunicat aquest dimecres el VHIO.

El líder del treball, el director del Programa d'Investigació Preclínica d'aquest centre, Joaquín Arribas, ha explicat que el fàrmac funciona com un "imant" que fa que el sistema immune de la pròpia pacient sigui atret per les cèl·lules tumorals i les ataqui, sense que aquesta resposta afecti a la resta de cèl·lules sanes.

"El problema del tractament amb immunoteràpia és que els limfòcits, a més de dirigir-se a les cèl·lules tumorals, també ataquen teixits sans", per la qual cosa aquesta troballa evita l'efecte secundari i aconsegueix que els limfòcits vagin directes a les cèl·lules tumorals en les quals està present aquesta proteïna, ha destacat la primera autora de l'estudi, Irene Rius.

Arribas ha afegit: "Es crea d'aquesta forma una espècie de pont molt específic entre el limfòcit de la pacient i la seva cèl·lula tumoral que ens permet una resposta molt dirigida i controlada per a tumors de mama HER2+".

Els càncers avançats i metastásicos generalment desenvolupen resistència a teràpies, fent que el tumor sigui resistent i es propagui, i el sistema immune és particularment adequat per lluitar contra la malaltia disseminada, sempre que estigui adequadament equipat per reconèixer les cèl·lules malignes.

Podran beneficiar-se les pacients amb tumors de càncer de mama en els quals estigui present la proteïna HER2+, que estimen que són aproximadament un 10% del total i un 40% dels tumors HER2+: "Encara que aparentment i d'inici no hi hagi moltes pacients que es puguin beneficiar, la veritat és que aquelles que ho facin podrien obtenir un enorme benefici", ha destacat l'investigador.

La troballa d'aquesta investigació --que ha acabat la seva fase preclínica després de deu anys d'estudi des que es va descobrir aquesta proteïna-- segueix la filosofia de les teràpies més personalitzades, de "oferir teràpies molt específiques a col·lectius de pacients que no es beneficien d'altres tractaments".

"Encara que el 70% de les pacients amb càncer de mama HER2+ s'estan guarint, hi ha un 30% que no ho fan i que ara podran tenir una opció", ha posat en valor Arribas, també professor ICREA i director científic de CIBERONC.

El científic ha liderat un equip amb científics del CIBERONC i diversos grups d'investigació del VHIO, tant del seu Programa Preclínic com del Translacional i del Programa Clínic, i també han participat els departaments d'Oncologia i de Patologia de l'Hospital Vall d'Hebron, en un esforç col·laboratiu.