Des de fa ja dues dècades, el consum d'alcohol continua provocant la majoria de les peticions de tractament per drogodependències a Catalunya. Així ho indiquen les darreres dades, corresponents a l'any 2017, del Sistema d'Informació sobre Drogodependències (SIDC), que gestiona la Subdirecció General de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Segons aquestes, l'any 2017 es van iniciar un total de 13.716 tractaments per abús o dependència de les drogues, una xifra similar a la d'anys anteriors.

Per tipus de droga, l'alcohol, amb un 43,39%, és manté com la que té més inicis de tractament, fet que reflecteix l'alta carga de morbi-mortalitat que ocasiona aquesta substància en la nostra societat. La segona droga que té més inicis de tractament és la cocaïna, amb un 22,17%, seguida de l'heroïna (12,79%) i el cànnabis (12,43%). Finalment, el tabac representa un 3,86% dels inicis de tractament.

En aquest darrer cas, cal remarcar l'important paper que els equips d'atenció primària desenvolupen en el tractament del tabaquisme, fent que només els casos més greus arribin als serveis especialitzats.

La demanda de tractament per cocaïna s'ha incrementat lleugerament els darrers dos anys, després de sis anys d'un descens gradual; tot i això, actualment només un 40% d'aquests inicis fa tractament per primera vegada, mentre que fa 10 anys aquest percentatge era d'un 60%.

Pel que fa a l'heroïna, les peticions de tractament estan estabilitzades des d'inicis dels anys 2000; actualment, només un 12% inicia tractament per primera vegada, el que explica la baixa incidència de noves demandes.

Per últim, el cànnabis va presentar un màxim de sol·licituds de tractament l'any 2015 i des d'aleshores ha anat disminuint.

Demandes de tractament per gènere i edat

Demandes de tractament per gènere i edatSi s'analitzen les dades en dones i homes per separat, s'observa igualment que l'alcohol és la substancia amb més inicis de tractament en ambdós sexes (49,40% en el cas de les dones, i 41,70% pels homes), seguit per la cocaïna (17,90% les dones i 23,40% els homes).

Pel què fa a les proporcions entre sexes, en el total d'inicis de tractament hi ha un percentatge major d'homes que de dones (tres de cada quatre inicis són d'homes). Aquesta majoria d'homes es manté quan s'analitzen les drogues per separat, excepte en el cas del tabac on la proporcionalitat està molt igualada. Pel què fa a l'heroïna i la cocaïna, la proporció dona/home està més descompensada, ja que arriba a ser d'entre 1 o 2 dones per cada 8 o 9 homes.

Aquesta distribució entre sexes reflecteix el fet que les dones tendeixen a igualar els homes en el consum de drogues legals (alcohol i tabac) o aquelles amb menor rebuig social (cànnabis), fet que també es troba en les enquestes poblacionals i escolars.

L'edat mitjana de sol·licitud de tractament varia segons la droga principal. La droga per la qual la gent més jove fa inicis de tractament és el cànnabis (27 anys en dones i 29 en homes), mentre que les drogues per les quals es demana un tractament amb una edat més avançada són el tabac (50 anys en dones i homes) i l'alcohol (47 en dones i 46 en homes).

Cal tenir en compte que gairebé un 60% de les persones que inicien tractament tenen entre 31 i 50 anys; o, també, que un 44% tenen entre 41 i 60 anys.

Un dels programes més importants per a l'addició a l'heroïna és el tractament mèdic amb metadona. A finals del 2017, hi havia 7.006 persones rebent-lo, el que es correspon amb una bona cobertura del programa.

Atenció als serveis de reducció del dany

Atenció als serveis de reducció del danyDurant l'any 2017 es van atendre uns 6.000 usuaris als Serveis de Reducció del Dany (SRD), on s'atén persones que encara no volen, o no poden, iniciar un tractament per la seva addicció. Aquesta xifra posa de manifest l'accessibilitat i l'alta usabilitat d'aquests serveis, sobretot si s'ubiquen en zones de tràfic i consum, com es veu en els serveis ubicats en aquestes àrees.

D'altra banda, unes 3.000 persones van anar a les sales de consum a fer un total de 124.712 de consums, prop de 16.500 més que el 2016. Aquest consums són higiènics i segurs, tot prevenint infeccions greus -com la infecció pel VIH i les hepatitis-, així com morts per sobredosi.

La prevenció d'infeccions greus, com la Sida i les hepatitis, en persones que s'injecten drogues, depèn en gran mesura d'una bona distribució de material d'injecció higiènica. L'any 2017 es varen distribuir un total de 878.421 xeringues estèrils a través de 545 punts d'intercanvi.L'alcohol, major causa d'urgències per drogues al SEM

L'alcohol, major causa d'urgències per drogues al SEM

El nombre d'urgències per causa del consum o abús de substàncies que van ser ateses pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) durant 2017 va ser de 21.740, valor lleugerament superior al 2016. Les urgències relacionades amb el consum d'alcohol van ser, de lluny, les més freqüents (84,61%).

Destaca la franja de menys edat (12-16 anys) on les noies presenten més intoxicacions per alcohol. A mesura que avança l'edat, aquesta proporció s'inverteix i són els homes qui presenten més intoxicacions.

En aquest sentit, cal remarcar la necessitat de prioritzar de forma important les intervencions preventives entre aquests menors tenint present la perspectiva de gènere, ja que les intoxicacions alcohòliques van associades a altres problemàtiques, com pràctiques sexuals de risc o no consentides, violència juvenil o accidentabilitat, com mostra l'enquesta estatal ESTUDES 2016.

Informació i conscienciació a Canal Drogues

Informació i conscienciació a Canal DroguesAl web temàtic del Canal Drogues hi ha disponible un recull de materials d'informació i conscienciació per a població general, i es proporciona informació relativa als centres i programes de tractament que existeixen a Catalunya.

El Canal Drogues forma part dels webs temàtics del Canal Salut i el coordina la Sub-direcció General de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. És el resultat de l'esforç realitzat per professionals de l'àmbit de les drogues a Catalunya, tant públics com d'associacions i entitats col·laboradores. Recull tots els aspectes relacionats amb les drogues en dos grans blocs, un dirigit a la ciutadania i l'altre a professionals. El nombre de visites al Canal Drogues durant l'any 2017 va ser de 260.500, un 65% superior a l'any anterior.

Aquestes actuacions formen part de les polítiques de prevenció i assistència que realitza la Sub-direcció General de Drogodependències en l'àmbit de les drogodependències.

L'informe del Sistema d'Informació sobre Drogodependències (SIDC) 2017 ja està disponible al Canal Drogues, a l'apartat d'Epidemiologia.