Xarop Clown tornarà a treballar a l'Hospital de Figueres després de set anys sense fer-ho. L'entitat ha aconseguit finançament propi per recuperar el projecte que es va haver de suspendre el 2011 quan la Generalitat va retallar la subvenció que els donava.

Ara, però, han reunit fons privats suficients per tornar a fer somriure nens i persones grans. La directora de Xarop Clown, Ángeles García, explica que ha estat "molt important" la festa que es va fer en motiu dels deu anys de l'entitat. "Allà vam donar-nos a conèixer molt més i hem aconseguit més donatius privats i contractes amb institucions per fer espectacles", assenyala. De moment, els pallassos de Xarop Clown visitaran l'àrea de pediatria i els malalts d'Alzheimer cada quinze dies, però la intenció és fer-ho setmanalment.

Els nens i les persones afectades per Alzheimer i altres demències ingressades a l'Hospital de Figueres comptaran amb nous companys a partir de l'octubre. Els pallassos de Xarop Clown visitaran quinzenalment aquests malalts i recuperarà així un servei que fa set anys que va deixar de fer-se per falta de finançament. En concret, la retallada de la subvenció que donava la Generalitat va provocar que Xarop Clown hagués de suspendre un projecte que ara torna a activar amb fons propis i que està assegurat, almenys, tot el 2019.

Tot i que de moment s'han fixat actuar cada quinze dies, la intenció de l'entitat és fer-ho cada setmana. Tot plegat, gràcies als beneficis que va reportar a Xarop Clown la celebració dels deu anys de vida i que va permetre donar a conèixer l'entitat. De fet, des d'aleshores, han vist com els ciutadans compraven més productes solidaris que venen a cada una de les actuacions que fan arreu de la demarcació.

La directora de Xarop Clown, Ángeles García, explica que estan "molt contents" i que la seva intenció és "estendre's a totes les comarques de Girona". García explica que "el més important és "mantenir una periodicitat" perquè "els malalts ho troben a faltar". "Per a nosaltres és molt important la regularitat, perquè ells t'esperen", comenta García. A més, la directora de Xarop Clown recorda que han de visitar durant anys la mateixa persona i això "genera un vincle molt fort".

Des de l'entitat reconeixen que per incrementar la presència els cal més finançament. Per això esperen que tant l'Ajuntament de Figueres com el Consell Comarcal de l'Alt Empordà els ajudin econòmicament per poder-ho fer possible.

Treballaran amb nens i persones grans

Treballaran amb nens i persones grans

García explica que adaptaran el treball del pallasso i el perfil en funció del malalt. "És una feina que fem individualment, i amb un nen el pallasso és un reflex del que ens imaginem, i en canvi en un malalt d'Alzheimer és més teatral", diu la directora.

En aquest sentit, García assenyala que han notat que les persones que tenen aquesta malaltia pateixen menys crisis quan hi ha l'actuació de Xarop Clown. Això, explica García, es deu en bona part perquè els fan interactuar amb ells. "Els fem moure, pensar i jugar amb materials vius", explica.

Germans de nens prematurs

Germans de nens prematurs

Un altre projecte que ha posat en marxa recentment Xarop Clown és l'acompanyament als germans dels nadons prematurs que han de passar molts dies a l'hospital. En aquest cas, els pallassos fan jocs amb ells juntament amb professionals del centre per fer més entretinguda l'estància als petits.

A més, Xarop Clown també ha començat a visitar nens que per alguna raó han d'estar a casa, però que no cal que estiguin ingressats a l'hospital. "Per a ells és important que hi anem, perquè no deixen de ser nens que no fan una vida normal per alguna dolència", ha explicat García.