Cientifícs xinesos han dissenyat, a través de nanotecnologia i plegant molècules d'ADN en un procés similar a la papiroflèxia, el que denominen "el cavall de Troia", més prim que 1/4000 d'un cabell i que allibera "assassins" per combatre tumors cancerígens, ha informat el mitjà oficial Xinhua.

Tota la sang, l'oxigen i l'energia es transmeten a les cèl·lules canceroses a través dels vasos sanguinis, de manera que l'objectiu és bloquejar, amb aquest nanorobot, els vasos que alimenten els tumors per eliminar-los.

Ding Baoquan, investigador del Centre Nacional xinès de Nanociència i Tecnologia (NCNST), ha doblegat un ADN monocatenari d'un fag (tipus de virus) en forma de fulla rectangular per després col·locar quatre molècules de trombina (enzim de coagulació en el plasma sanguini) en la mateixa i enrotllar-ho tot.

A la interfície, a través de fragments d'ADN de proteïna nucleolina, es van instal·lar bloquejos, formant un nanorobot o "cavall de Troia", amb un diàmetre de 19 nanòmetres i uns 90 de llarg. Un cop injectat, el "cavall de Troia" viatja a través dels vasos sanguinis i només els tumors tenen "la clau" per obrir els bloquejos.

Un cop alliberades, les molècules de trombina s'encarreguen d'atreure plaquetes i proteïna de fibrinogen per formar un gran coàgul al vas sanguini i tallar el subministrament de sang, aconseguint així aïllar el tumor. Un cop finalitzada la tasca, el nanorobot es pot eliminar sense problema.

En un experiment amb vuit ratolins amb melanoma, en tres d'ells el tumor va desaparèixer, perllongant la seva vida de 20,5 dies a 45, sense trobar-se metàstasi ni resta del càncer en ells.

Els investigadors han dut a terme experiments controlats amb el nanorobot en més de 200 ratolins amb melanoma, càncer de mama, càncer d'ovari i càncer de pulmó primari i ha resultat efectiu per eliminar el tumor en la majoria dels casos.