Una dieta baixa en residus fermentables (FODMAP) i els suplements prebiòtics milloren la simptomatologia associada amb la producció de gasos intestinals, com la flatulència, la distensió abdominal o la sensació de plenitud.

Un equip d'experts del Vall d'Hebron Campus Hospitalari ha comparat l'efecte de seguir una dieta baixa en residus fermentables amb l'efecte de consumir suplements prebiòtics per a la millora dels símptomes associats a la producció de gasos intestinals.

Segons ha informat avui el centre hospitalari en un comunicat, l'estudi evidencia també que, en el cas del prebiòtic, l'efecte es manté fins a dues setmanes després d'haver deixat de prendre'l.

Tot i així, segons ha detallat, la dieta FODMAP i el prebiòtic van actuar de forma oposada sobre la microbiota intestinal, encara que van aconseguir una millora similar en els símptomes.

Aquest estudi, publicat a la revista 'Gastroenterology', ha estat conduït pel cap del Servei d'Aparell Digestiu de Vall d'Hebron, Fernando Azpiroz, i ha comptat amb la col·laboració de l'Hospital General de Catalunya.

A l'estudi hi van participar 44 pacients amb trastorns gastrointestinals que referien flatulència i d'aquests, 40 van completar l'estudi, que va tenir una durada de set setmanes dividides en tres fases, una de pretractament, quatre de tractament i dues setmanes de seguiment.

Els pacients es van dividir aleatòriament en dos grups, un d'ells va seguir una dieta baixa en FODMAP i l'altre va seguir una dieta normal amb un prebiòtic, i es va comprovar que els dos grups de pacients van experimentar una «millora similar».

«Això no obstant, en l'estudiar el metabolisme i la composició de la microbiota es va veure que la dieta FODMAP i el prebiòtic exercien un efecte oposat: mentre la dieta baixa en residus fermentables produïa un empobriment de la microbiota, el prebiòtic va produir una proliferació de bacteris beneficioses», ha explicat Azpiroz.

A més, quan va finalitzar la fase de tractament, els pacients que havien seguit la dieta FODMAP van patir un efecte rebot, és a dir, van augmentar novament els símptomes.

En canvi, han assenyalat, la millora en els símptomes es va mantenir durant dues setmanes en els pacients del grup que havia pres el prebiòtic.

«L'enriquiment de la microbiota que s'aconsegueix amb el prebiòtic explicaria per què la millora en els símptomes persisteix després d'interrompre el tractament», ha justificat.

Com conclusions de l'estudi, el doctor ha explicat que tant la dieta FODMAP com el prebiòtic tenen un efecte similar mentre s'administren, però que la dieta baixa en residus fermentables requereix d'una administració continuada «amb el risc de produir dany en la micrbiota a llarg termini».

En canvi, ha apuntat, el suplement prebiòtic es podria donar de forma intermitent perquè l'efecte persisteix un temps després del tractament.