Ginecòlegs experts en sòl pelvià es reuneixen aquest dilluns a l'hospital Trueta de Girona per conèixer de primera mà les noves tècniques diagnòstiques de lesions d'esfínter anal durant el part a través d'ecografia. El centre acull la jornada Diagnòstic de les Lesions de l'Esfínter Anal en el segle XXI, que compta amb la presència dels principals experts mundials en aquesta tècnica com el membre de la International Urogynecological Association (IUGA) Joseph Lee o el catedràtic associat en Ginecologia i Obstetrícia de la Universitat de Sydney, Hans Peter Dietz. S'estima que un 10% de les dones patiran durant el part algun tipus de lesió en aquesta zona. La majoria es tracten durant el moment de la intervenció i no deixen seqüeles però les de més gravetat poden arribar a provocar incontinència fecal.

Per comprovar la gravetat de les lesions d'esfínter i d´altres produïdes en el sòl pelvià durant el part es fan servir diferents tècniques d'imatge, com ara l´ecografia endoanal i la ressonància magnètica (RM). En els darrers anys, alguns especialistes han començat a utilitzar l'ecografia transperineal 3D com a prova diagnòstica, ja que permet obtenir els mateixos resultats, però comporta clars avantatges en relació amb l'RM: és més ràpida, la poden realitzar els mateixos ginecòlegs sense necessitat d´haver de sol·licitar la prova als radiòlegs, i és més còmoda per a les pacients.

Els experts internacionals que participen en la sessió d´avui al Trueta són els pioners en l'ús d'aquesta tècnica. L'objectiu de la sessió és poder formar els ginecòlegs especialistes en sòl pelvià per poder realitzar i interpretar les ecografies i poder-les introduir com a prova diagnòstica en els seus respectius centres.

A l'hospital Trueta hi ha cada any uns 1.500 parts. En uns 80 casos les mares pateixen estrips perianals, que són valorats a la consulta de sòl pelvià. Les tècniques d´imatge permeten saber els danys que han patit l'esfínter i altres estructures pelvianes. Depenent de l'abast dels danys, la dona pot tenir símptomes (a curt o a més llarg termini) o no tenir-ne mai. Només en uns quatre casos a l´any, el dany ha arribat a produir incontinència fecal de forma immediata. La prova també permet actuar de manera preventiva, ja que es pot aconsellar un futur part per cesària a una dona que presenta un esfínter danyat arran d'un part anterior. D´aquesta manera s'evita l'empitjorament de la lesió en un altre part.