Fins a 667 dones van escollir parir a casa entre el 2016 i el 2017 a Catalunya una opció que, segons l'Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (ALPAC), cada vegada té més demanda. Segons l'ALPAC, el 80% d'embarassos són de baix risc i per tant, podrien fer-se a domicili ja que el 83% dels casos acaben sense complicacions. Només entre un 16 i 18% de les dones demanen un trasllat i d'aquests, només un 2,4% és d'urgència; la resta es produeixen perquè les mateixes dones ho demanen en, per exemple, allargar-se tot el procés del part. Per aquest motiu, l'ALPAC reivindica que la sanitat pública hauria de finançar els parts a domicili ja que actualment no es compleixen els drets europeus que dona a triar a les dones el lloc on donar a llum.

Es calcula que a Catalunya, parir a casa té un cost d'entre 2.000 i 2.500 euros, una xifra que ha d'abonar la família que així ho decideix, malgrat tenir finançat per l'administració, el part hospitalari. La presidenta de l'ALPAC, Mireia Marcos, considera que aquesta situació és ''injusta'' i que per tant, aquest servei s'hauria d'incorporar a la cartera del CatSalut. D'aquesta manera, per Marcos, també s'evitarien parts a domicili sense llevadora professional que saben que existeixen i pels quals alerten que no està garantint la resolució de possibles emergències durant tot el procés.

Segons l'estudi que ha fet l'ALPAC amb el seguiment dels parts atesos els darrers dos anys, que sumen 667 parts, el perfil de la dona que decideix és amb estudis mitjans o superiors, en un 74,5% dels casos, i gairebé la meitat són primípares. L'edat més freqüent de les mares ateses per l'ALPAC és entre els 30 i els 40 anys. La comarca amb més parts a casa és el Barcelonès, seguida dels vallesos, fet que provoca que el 84,6% dels parts a casa dels darrers dos anys, s'hagin produït a la demarcació de Barcelona.

Amb els parts del 2016, 373, Catalunya es va col·locar com la comunitat autònoma amb el nombre més alt de parts planificats a casa, i on més professionals es dediquen a aquesta atenció. Els parts a casa a Catalunya representen el 36% de tots els parts que tenen lloc a l'estat espanyol. L'associació compta amb 70 llevadores afiliades.

Nova guia d'assistència al part a casa

L'ALPAC acaba d'editar una revisió de la guia d'assistència al part a casa, un treball que ha comptat amb el suport de l'Associació de Llevadores de Catalunya. Marcos ha explicat que la guia incorpora nous protocols per al seguiment de l'embaràs però també de l'atenció al part normal i per tant, considera que pot ser un document útil per a totes les professionals que es dediquen a l'obstetrícia.

Es calcula que entre el 70 i el 80% de les dones tenen embarassos de baix risc i per tant, podrien assumir donar llum a casa seva. Es recomana si és un part espontani entre les setmanes 37 i 42, hi ha només un nadó i que la seva presentació sigui amb cefàlia.

La guia inclou també consells per alleugerir el dolor, aspectes sobre el part a l'aigua, els beneficis i les recomanacions de les professionals. A la vegada s'hi ha tractat qüestions de trasllat en cas d'emergència o sense urgència, si és la mare qui decideix anar a un hospital. La guia també tracta les emergències obstètriques, homogeneïtzant criteris.

Amb aquesta guia, les llevadores que assisteixen parts a domicili volen reivindicar que aquesta elecció és tan segura com el part hospitalari. Entre els beneficis que les llevadores destaquen d'aquesta opció és que es donen més parts fisiològics (menys d'un 5% dels parts planificats a casa acaben amb cesària), menys hemorràgies, menys esquinçaments de 3r i 4t grau, i menys admissions a l'UCI.