La preservació del patrimoni natural i el seu estudi són objectius del Consorci Salines Bassegoda, que crearà aquesta primavera un refugi per ratpenats al massís de les Salines, a Maçanet de Cabrenys, amb el suport de la Diputació de Girona.

Els ratpenats al Massís de les Salines

Els quiròpters (o ratpenats) són importants per al nostre medi natural, molts d'ells són grans consumidors d'insectes, mantenint a ratlla plagues i malalties que són transmesos pels mosquits.

Onze de les setze espècies de mamífers que tenim a Catalunya amb un rang de protecció més elevat són ratpenats. La pràctica erradicació dels boscos madurs, els quals oferien refugi a la fauna ha provocat la pèrdua d'hàbitats i espais idonis on les diferents espècies de ratpenats puguin establir-hi colònies de cria, hibernació o refugi, cosa que representa un problema per la seva conservació.

La declaració de l'Espai d'Interès Natural del Massís de les Salines ja contempla 8 espècies de ratpenats que són objecte de protecció i que estan presents a l'Annex II de la Directiva 92/43 d'Hàbitats de la Unió Europea. En concret, pel que fa als quiròpters, hi trobem: el ratpenat de cova (Miniopterus schreibersii), el ratpenat rater mitjà (Myotis blythii), el ratpenat de peus grossos (Myotis capaccinii), el ratpenat d'orelles dentades (Myotis emarginatus), el ratpenat de ferradura mediterrani (Rhinolophus euryale), el ratpenat de ferradura gros (Rhinolophus ferrumequinum) i el ratpenat de ferradura petit (Rhinolophus hipposideros).

Per altra banda, l'abandonament o transformació del món rural, també ha portat a que diferents espais que eren aprofitats pels quiròpters (terrats de masos, magatzems, estables…) i que els utilitzaven com a refugi, hagin anat desapareixent.

A diferents punts de Catalunya s'han instal·lat, anteriorment, caixes-niu per afavorir-ne les poblacions i la seva reproducció com a mètode de lluita biològica. Els ratpenats són uns grans indicadors biològics, molts d'ells són altament sensibles a la degradació del seu hàbitat. Així doncs, qualsevol variació en les seves poblacions pot donar-nos informació de l'estat de l'ecosistema.

El refugi de bioconstrucció

En tractar-se d'un lloc d'alt valor natural qualsevol intervenció que s'hi faci ha de ser absolutament respectuosa amb l'entorn. L'objectiu de la construcció és allotjar quiròpters cavernaris en els períodes de cria. Aquestes espècies són forestals, es mouen seguint els cursos d'aigua i necessiten espais tancats, foscos i amb temperatures altes i el més estables possibles.

La bioconstrucció, mitjançant terra crua compleix aquests dos requisits. Per una banda, respecta l'entorn, consumeix molt pocs recursos, no deixa residus de construcció i té una perfecta integració cromàtica a l'espai. Per altra banda, la inèrcia tèrmica pròpia del material fa que la temperatura interior sigui molt estable, i guarda bé el calor. La temporada de nidificació dels ratpenats és l'estival, durant el dia la caseta s'escalfarà i a la nit mantindrà la temperatura de manera natural.

El dissabte dia 19 de maig està prevista una matinal amb voluntaris per donar suport a la creació dels fonaments i al transport del material. El projecte que té un cost de 16000 euros i està finançat per la Diputació de Girona.