Organitzar els medicaments correctament és essencial a l'hora d'evitar errors fatals. A més, a l'hora d'organitzar-se, moltes persones els guarden en algun calaix a la cuina o al bany, precisament els dos punts en els quals no es recomana conservar-los, ja que es poden veure perjudicats pels canvis de temperatura i d'humitat propis de aquests espais.

"El vapor pot alterar el propi medicament", adverteix Infosalus Javier Velasco, membre de la subcomissió de Revisió de l'Ús dels Medicaments (RUM) de la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària (SEFAC).

Per això, com a primer consell, l'especialista aconsella, a l'hora de conservar els medicaments, el guardar-los en un lloc segur dels nens, i per exemple a la sala o a la tauleta de nit de la cambra, zones lliures canvis bruscs de temperatura o d'humitat. "Tot i això, es poden guardar en un calaix que estigui fora de la llum i de canvis de temperatura i de nens, en qualsevol habituació", subratlla.

En segon lloc, recorda que hi ha persones que els divideixen en caixes: una al matí, una altra per al migdia, i una altra per la tarda. "També és molt comú fer-ho en algun pastiller setmanal. Els pacients mateixos poden agafar i organitzar-les pastilles de tota la setmana a través de les diferents ranures. No hi ha problema si el pacient està en plenes facultats", assenyala.

Això sí, l'expert de SEFAC adverteix que aquí hi pot haver un problema perquè en preparar, i en no ser la persona un professional, veu fàcil l'equivocació. Per això, recomana el que s'anomena com 'Servei Personalitzat de Dosificació' o SPD que ofereixen algunes farmàcies, i pel qual preparen ells mateixos el pastiller del pacient perquè no hi hagi equívocs. "Costa pocs euros, per cobrir la despesa del pastiller. Ho fa l'auxiliar de farmàcia, i el revisa el farmacèutic. És més segur que que ho faci una persona a casa, sobretot d'avançada edat", adverteix Velasco.

Velasco assenyala també que una altra forma d'organitzar-les pastilles, i a més "molt comú", és escriure a la capseta quan s'ha de prendre la pastilla ( '1/0/0' si només en l'esmorzar, o '1/1/1 ' a l'esmorzar, dinar i sopar, per exemple). "És una forma bastant bona per saber quan l'ha de prendre, i per a qui no té pastiller o SPD, però aquí ve un altre problema, que algunes persones no se'n recorden de si se l'han pres o no ", indica. Per això, diu que alguns medicaments tenen marcats els dies de la setmana al blíster, com és el cas general dels anticonceptius, que en treure'ls de l'embolcall ja saps quins has pres i quines no.

D'altra banda, el membre de la subcomissió de Revisió de l'Ús dels Medicaments (RUM) de la SEFAC aconsella revisar la farmaciola dels medicaments cada sis mesos, i veu "molt important" no llençar mai res a les escombraries, sinó dipositar-los en el punt SIGRE de les farmàcies.

Igualment, demana distingir la farmaciola de la casa, que ha de comptar amb el material bàsic de cura (alcohol, tiretes, esparadrap, benes o antisèptics, per exemple), i separar-lo dels medicaments habituals per evitar errors. Així mateix, el farmacèutic suggereix també separar els medicaments d'ús més comú, per exemple, el paracetamol o l'ibuprofèn, d'aquells que s'han de prendre, sempre per prescripció mèdica, tots els dies.