És freqüent que a l'hora d'esternudar ens tapem el nas per evitar expulsar els mocs. Però aquest és un acte que pot comportar nombrosos problemes.

Això és el que li va passar a un britànic de 34 anys el passat mes de gener. L'home es va tapar el nas en un gest d'educació quan anava a esternudar, però va acabar causant-una perforació a la faringe, segons va publicar el mitjà britànic The Verge.

I és que en tapar la sortida d'aire posant els dits al nas, amb la boca tancada, la seva gola va ser incapaç de resistir tanta pressió. En no poder alliberar-se ni pel nas ni per la boca la forta pressió generada per l'esternut, l'aire va forçar la gola fins a causar la greu lesió.

Aquest tipus de casos no són freqüents. Però és aconsellable no tapar-se el nas en esternudar pels problemes que pot generar.

No només la gola

Fer-se mal a la gola no és l'únic que pot ocasionar el costum de tapar-se el nas al esternudar. Les orelles també poden patir. Els problemes poden anar des d'una infecció en l'oïda a mals de cap i fins i tot otitis.

A més, també pot donar peu a que surti sang del nas o a hemorràgies a la conjuntiva ocular.

Expulsió de germens

Malgrat tot això, tampoc és recomanable esternudar lliurement i sense prendre cap tipus de mesura quan estem en un espai públic. I no només per un tema d'educació.

L'acció d'esternudar, igual que la de tossir, genera l'expulsió d'una gran quantitat de germens. L'esternut és un acte reflex provocat per partícules que arriben les vies respiratòries, per la qual cosa no es podrà evitar. Així que, el més aconsellable serà utilitzar un mocador i tirar-lo immediatament per no contagiar a ningú.