L'Hospital de Figueres ha actualitzat el protocol d'actuació en cas d'incident amb múltiples víctimes, per seguir oferint la millor assistència també en aquestes situacions. Tenir prevista una bona organització és clau perquè cal seguir atenent els pacients que ja hi ha al Servei d'Urgències i, a més, els que ingressaran procedents de l'accident. Per això, per aconseguir aquest doble objectiu es reordena el servei i es divideix la feina per multiplicar els resultats.

El primer protocol d'aquest tipus es va crear el 1993 i s'ha anat revisant periòdicament, adaptant-se a les circumstàncies i instal·lacions. Aquesta actualització del Pla hospitalari de resposta a incidents amb múltiples víctimes l'han duta a terme Mercè Lòpez, cap del Servei d'Urgències; Manel Vicente, coordinador de Continuïtat Assistencial; Xavi Sampol, cap d'Infermeria d'Urgències; Montse Saguer i María Torre, metgesses, i Marta Ferrer, Aurora Fontova i Joan Manel Ruiz, infermers del servei.

La metgessa Mercè López, explica que "el pla preveu quins són els riscos més importants que es poden produir a la comarca i de quins recursos disposem, tant des del vessant sanitari -sigui públic o privat- fins als vehicles disponibles i altres dades d'interès". La metgessa María Torre explica que "el pla s'activa amb una trucada del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), que també és qui fa la distribució dels ferits en els diferents centres sanitaris, en funció de la seva capacitat i complexitat".

López explica que "el SEM comença a enviar les ambulàncies al lloc dels fets i nosaltres ens preparem per rebre les víctimes de l'incident". L'engranatge es posa en marxa i "la persona que ha rebut la trucada, ho comunica immediatament al metge de referència que estigui de guàrdia. Ho disposem tot per atendre a persones que poden necessitar una atenció immediata, urgent o no urgent".

Xavi Sampol, cap d'infermeria del Servei d'Urgències, concreta que "d'entrada demanem més recursos humans, és a dir, sol·licitem a la gent del torn següent si poden venir a l'Hospital". També es parcel·la l'àrea d'Urgències, deixant tota una ala lliure per atendre els ferits que ens arribin. "Hem de pensar que continuaran arribant altres persones que necessitaran dels nostres serveis i que, per tant, també caldrà atendre", afegeix. En cas que el nombre de víctimes superi la capacitat d'espai d'Urgències, s'activa un segon nivell i els pacients s'atenen a l'àrea quirúrgica o a la sala d'extraccions, per exemple.

És un pla transversal, hi participen professionals assistencials de tot el centre i també serveis que no són sanitaris. Depenent de les dimensions de la situació es poden activar metges especialistes, infermeres, administratius, així com professionals de manteniment, atenció al ciutadà o comunicació. El document preveu diferents situacions en què cal habilitar espais per acollir i atendre familiars de víctimes o periodistes, entre d'altres. El metge Manel Vicente explica que pla inclou "el punt previ a l'alta, en què un metge verifica tota la informació i els resultats de les proves abans que el pacient surti de l'Hospital. És com un darrer control de qualitat".