Va començar formant-se en infermeria i fisioteràpia, una modalitat que l'apassiona. Actualment, fa més de vint anys que treballa a l'Hospital de Figueres com a fisioterapeuta, i amb especialització en el camp de la rehabilitació del sòl pelvià. Sense desvincular-se mai d'aquest centre mèdic, i després de deu anys tenint una consulta privada, s'adona que aquest espai se li fa petit. Amb la voluntat de créixer, ara fa sis mesos que és la propietària d'un nou centre de Fisioteràpia Integrativa a Figueres. Estem parlant de la Núria Gironès.

- Per què va decidir fer un pas endavant?

- Per una qüestió molt senzilla. Per poder dedicar més temps a cada pacient i oferir un tractament més integral. A l'Hospital, hi he après moltes coses, i gràcies a aquesta feina tinc molta experiència professional.

- Com descobreix la fisioteràpia integrativa, que és el punt entorn el qual gira Eix Vital?

- La meva passió per la feina m'ha dut sempre a seguir formant-me, i així he après molts sistemes nous com l'osteopatia, la inducció miofascial i diferents tècniques de treball corporal, com noves maneres d'enfocar el meu ofici. Un exemple seria, precisament, la fisioteràpia integrativa, un nou concepte de fisioteràpia. És una forma diferent de veure i tractar les patologies pròpies del fisioterapeuta des d'una perspectiva més global del cos humà. Es basa en un treball profund del cos per tal de restablir l'equilibri intern entre les diferents parts del cos i, d'aquesta manera, complir l'objectiu de recuperar la vitalitat i el benestar tant físic com emocional.

- Un client arriba a la seva clínica amb una molèstia. Quin és el primer pas?

- Abans de res, es fa una anamnesi completa al client. L'escolto amb atenció i recullo una sèrie de dades que em serviran per valorar el seu estat de salut. Després d'això, faig una valoració exhaustiva del seu equilibri postural, i passo a aplicar la teràpia manual més adient en el seu cas.

- Quines especialitats es poden trobar, a Eix Vital?

- Utilitzo la reeducació postural global. Aquesta és una teràpia manual que consisteix a tractar tensions musculars que afecten la postura corporal. És una afectació típica de les vides sedentàries i també de realitzar sobreesforços continuats que poden provocar lumbàlgies, dolors cervicals, deformacions de la columna, problemes de bruxisme o disfuncions oculomotors, entre altres. Després, estic especialitzada en la rehabilitació del sòl pelvià, que és la musculatura encarregada de mantenir els òrgans pelvians (bufeta, matriu i recte) al seu lloc, en les diferents etapes de la vida de la dona (embaràs, postpart i menopausa). Aquestes alteracions són incontinència urinària i fecal, prolapses, dolors pelvians, estrenyiment, disfuncions sexuals, etc.

- També té una teràpia especialment indicada per a nens.

- Exacte. Es tracta d'una teràpia que deriva de l'osteopatia anomenada biodinàmica craniosacral, i que està indicada per a tothom, però especialment és eficaç per a nadons i nens en edat escolar que hagin tingut un part difícil o prematur, entre altres. Aquests nens poden presentar problemes tensionals, per dormir, còlics, hiperactivitat, o dificultats d'aprenentatge. És una teràpia manual, suau i profunda que consisteix a restablir la mobilitat dels ossos cranials, de la columna vertebral, del sacre, de la pelvis i del còccix per equilibrar el sistema nerviós. D'aquesta manera s'aconsegueix millorar i alliberar restriccions de moviment i aportar confort i benestar a tot el cos.

- I per als homes, hi ha cabuda?

- I tant que sí! Totes les teràpies són aplicables també per a ells, fins i tot la rehabilitació del sòl pelvià i la gimnàstica abdominal hipopressiva. Aquest tipus de gimnàstica està especialment indicada en el postpart, per ajudar en la recuperació, però també és indicada per millorar la postura corporal en casos de lumbàlgies, i és ideal per enfortir la faixa abdominal.

- També feu una sèrie d'activitats grupals. Quines són?

- Fem cursos de gimnàstica abdominal hipopressiva tant per a la recuperació postpart com per a menopausa i tallers teoricopràctic de conscienciació del sòl pelvià. Ara hi ha previst iniciar-ne un el 3 de març de 3 hores de durada, i es pot demanar més informació per telèfon. També hi ha classes setmanals d'estiraments globals actius i consciència corporal, i està previst iniciar un espai de meditació i quietud.

- Té algun projecte per continuar creixent?

- Uf! Doncs, sí. M'agradaria incorporar més professionals al centre. Un nutricionista o un psicoimmunòleg, i algun altre fisioterapeuta.

- Finalment, pot definir amb dues frases la línia de fisioteràpia que segueix?

- La filosofia d'Eix Vital és tractar les molèsties d'una manera global i individualitzada amb les tècniques i teràpies que he explicat, tractant l'origen de la lesió i, així, restablir la salut i l'empoderament de la persona per tal que pugui gestionar millor el seu estat físic, anímic i l'estrès del dia a dia.