Les dones obeses tenen 12 vegades més possibilitats que les que tenen un pes normal de patir un càncer, mentre que els homes obesos doblen la probabilitat de desenvolupar aquesta malaltia, segons conclou un estudi de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

L'estudi Funció de Risc Espanyola d'esdeveniments Coronaris i Altres (Fresc) ha seguit durant 10 anys 54.446 persones de set comunitats autònomes, i constata que l'epidèmia de l'obesitat copeja més les dones que els homes.

El treball ha comptat amb la participació de diferents grups d'investigació de Barcelona, Girona, Reus, Palma de Mallorca, Saragossa, Múrcia, Pamplona, Sevilla i Talavera de la Reina.

De fet, les dones obeses tenen 5 vegades més risc de patir una malaltia cardiovascular i 12 vegades més possibilitats de desenvolupar un càncer que les que tenen un pes normal.

Si tenen sobrepès, encara que no arribin a l'obesitat, es manté un increment del risc del doble de possibilitats en el cas de les patologies cardiovasculars, i quatre vegades més en les oncològiques.

En el cas dels homes, l'obesitat multiplica per dues les possibilitats de desenvolupar algun tipus de càncer, però no influeix de forma significativa en el cas de les malalties cardiovasculars.

Segons una de les autores de la publicació i investigadora del Grup d'investigació en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l'IMIM, Maria Grau, ha quedat palès que "qualsevol increment de l'índex de massa corporal per sobre dels nivells recomanats suposa un increment proporcional del risc d'esdeveniments adversos per a la salut".

Només un 26% dels participants en l'estudi tenien un pes normal

De les més de 54.000 persones que han participat en l'estudi, homes i dones de 35 a 79 anys, més de 25.000 tenien sobrepès i 15.000, obesitat, per la qual cosa només el 26% tenien un pes considerat normal, per sota de 25 punts de l'índex de massa corporal (IMC).

És la primera vegada en l'Estat que s'analitza un grup d'aquesta importància, descartant els possibles efectes d'altres patologies vinculades al pes, com ara la hipertensió, diabetis o hipercolesterolèmia.

L'epidèmia de l'obesitat

Per a l'investigador principal d'aquest estudi i director de Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM, Jaume Marrugat, cal buscar estratègies per promoure una dieta saludable, fer activitat física, garbelladura de malalties i polítiques de prevenció que afectin al conjunt de la població.

En aquest sentit, ha deixat clar que "les millores en els factors de risc cardiovascular aconseguides en els últims 20 anys, queden dramàticament neutralitzades per l'epidèmia de l'obesitat".