Ara, a finals d’estiu, és una de les èpoques de l’any en què les reserves de sang baixen més, i per això es vol arribar a 300 donacions.

Què és el Banc de Sang?

És una empresa pública que depèn del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que té l’objectiu que hi hagi suficient sang i segura a tots els hospitals de Catalunya.

Què fa?

Organitzen les campanyes de donació de sang, en unitats mòbils o centres fixos. Després aquesta sang l’envien a Barcelona, al laboratori de la seu central on es fa l’analítica per mirar que no hi hagi malalties infeccioses: el VIH, hepatitis B, hepatitis C i la sífilis, i des de fa quatre anys també es mira la malaltia del Chagas, almenys un cop a la gent procedent de Sud-amèrica o que hi ha viatjat. La sang es fracciona, i es reparteix cada dia a tots els hospitals de Catalunya. Als laboratoris d’hospitals com el Trueta o el mateix Hospital de Figueres s’hi fan les proves creuades per mirar que hi hagi la màxima compatibilitat entre la sang del donant i la del pacient.

Com s’organitza?

El Banc de Sang ha crescut molt en els últims anys, ja que ja no és només Banc de Sang, sinó que és Banc de Sang i Teixits de Catalu­nya. S’organitza per departaments, la seu es troba a Barcelona. Actualment hi ha Banc de Teixits, Banc de Cordó, Banc de Llet Materna i Banc de Sang.

Què és una donació?

Una donació de sang és una acció altruista que té lloc quan a una persona voluntària se li extreu sang i aquesta sang s’utilitza per a transfusions. La donació és periòdica, depenent de la població, s’hi va 4 cops l’any a capitals i a poblacions grans, a altres llocs se’n fan 3, 2 o fins i tot 1 a l’any (depèn de la densitat de població de cada municipi).

I una marató?

Les maratons són donacions de sang especials. Es fan perquè una població té bastants habitants. Tenen l’objectiu de sacsejar la població per aconseguir donants nous, també es pot fer perquè no es fa res especial des de fa temps a aquell municipi. Es demana ajuda a l’hora d’organitzar les maratons als ajuntaments, a empreses importants de la zona, als comerços, a les entitats... Per fer que la marató sigui una cosa de tots i es comprometin amb el Banc de Sang. A Girona se’n fa una cada any, i a Olot es fa la marató de sang més gran de tot Catalunya, i es fa cada dos anys. A Figueres se’n farà una l’any vinent.

Entre quines edats es pot donar sang?

Es pot donar entre els 18 i els 70 anys.

Quin és el pes mínim per donar sang?

El pes mínim és de 50 kg.

Com es podria millorar el nombre de donants?

Incrementant la difusió i conscienciant més gent, especialment més joves per tal d’aconseguir nous donants per agafar el relleu d’aquelles persones que ja no poden donar per edat o per malaltia i deixen de ser donants. Donar sang no és cap risc per a la salut, tot al contrari, va bé.

Quina és la campanya d’estiu d’aquest any?

La campanya d’aquest estiu és “Amics per Sempre”, anima la gent a venir a donar sang en grup (colles castelleres, treballadors d’una mateixa empresa, un equip esportiu, un grup d’amics, etc.).

En quines èpoques de l’any baixen més les reserves?

Les reserves baixen més a finals d’estiu, per les Festes de Nadal i també baixen per Setmana Santa.

A la província de Girona quantes donacions es fan al llarg de l’any?

L’any passat a la província de Girona es van fer 534 campanyes de donació, i a Catalunya un total de 4.300 campanyes de donació.

Figueres sol tenir una alta participació o més aviat baixa?

Abans era alta, però ara ha baixat molt, i és bastant baixa actualment. Aquestes dades ho demostren: el novembre del 2011, es van recollir 388 donacions, mentre que el novembre del 2016 només se’n van recollir 233. Abans, quan veníem a Figueres, esperàvem fer entre 350 i 400 donacions, ara, però, ens costa arribar a 250 donacions.

Quins dies es fa la donació d’agost a Figueres?

Es fa aquest divendres, 25 d’agost, a l’Hospital de Figueres, i el dissabte 26, a l’Institut Ramon Muntaner.

A la següent donació quin nombre de donants aniria bé que hi haguessin?

Aniria molt i molt bé, ja que serà a final d’estiu i és quan baixen més les donacions, arribar a les 300 donacions.

Quines campanyes feu a les escoles?

A les escoles es fa APS (Aprenentatge i Servei), un projecte en què els alumnes reben una formació sobre la donació i ells s’encarreguen de la promoció d’una donació que es fa al centre educatiu o al municipi.

A quantes escoles i instituts es fan campanyes i projectes a Figueres?

Només a un centre educatiu, que és La Salle Figueres, en el qual es desenvolupa el projecte APS. L’Institut Ramon Muntaner només ens cedeix el local.

Quant temps es conserva la sang?

Al laboratori la sang es fracciona en hematies, plasma i plaquetes i cadascun es conserva un temps diferent. Hematies o glòbuls vermells: a 4oCº duren quaranta-dos dies; Plasma: a -30oCº dura tres anys; Plaquetes: a 20oCº duren cinc dies.

L’any vinent hi haurà una marató a Figueres. Es pot fer algun avançament?

La marató que es farà tindrà lloc l’últim cap de setmana de maig.

Actualment com estan les reserves?

Hi ha unes 8.000 bosses. L’òptim seria entre 10.000 i 11.000, s’ha d’estar alerta.