L'inici de la lactància és crucial perquè és el moment de seguir determinades pautes que poden marcar que aquesta es desenvolupi amb èxit o, per contra, resulti un autèntic fracàs.

Alleta, associació prolactancia que desenvolupa la seva tasca des dels hospitals i els centres de salut, ofereix deu recomanacions per garantir un bon començament a l'hora de donar el pit. A més, una de les coordinadors dels seus tallers, Olga Serra, responsable d'un grup de suport a la lactància, aconsella a les mares "informar-se bé i, si poden, fins i tot abans de donar a llum, durant l'embaràs".

Segons la seva opinió, les dones que acaben de tenir un fill "haurien de saber a què s'hauran d'enfrontar durant les primeres 24 o 48 hores després del part". Es tracta, explica, de "no deixar-se aclaparar per qüestions com la inflamació de pits o la pujada de llet, perquè són coses naturals que tenen solució i que, si es coneixen per endavant, es podran viure molt millor".

L'objectiu és conèixer bé en què consisteix la lactància i com començar-la correctament per garantir l'èxit, en el que és fonamental el suport que brinden els tallers mare a mare que l'associació manté en nombrosos punts del territori.

Per Alleta, les claus fonamentals per tenir èxit a l'inici de la lactància són 10:

1. Posar el nadó al pit només néixer.

2. Respectar i valorar el calostre per les seves excel·lents qualitats nutricionals.

3. Alletar a demanda sempre que sigui possible.

4. No retirar el nadó del pit i permetre que sigui aquest el que el deixi anar quan acabi.

5. Evitar l'ús de tetines, biberons, xumets o mugroneres.

6. No oferir un altre líquid que no sigui la llet materna.

7. Vigilar la postura i la manera d'enganxar del nadó al pit per evitar possibles problemes.

8. Recordar que el pit no només és aliment, sinó també consol i una excepcional manera de reforçar el vincle entre la mare i el nadó.

9. Mantenir el contacte amb el nadó des del naixement.

10. Buscar la tranquil·litat per donar el pit.