La Fundació Pell Sana de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) i la Universitat de Màlaga han desenvolupat una aplicació per a dispositius mòbils que, a partir d'un algorisme que combina informació geogràfica, meteorològica i dermatològica, ofereix informació sobre quant de temps es pot estar al sol sense danyar la pell.

L'aplicació, coneguda com a 'UV-Derma', vol fomentar els hàbits dermosaludables davant els efectes nocius de l'excés d'exposició solar, i per això ofereix consells per a la prevenció del càncer de pell amb informació meteorològica a temps real sobre els nivells de radiació ultraviolada solar incident a la localitat del punt informatiu on es trobi la persona amb el seu mòbil.

La novetat és que tots els consells de fotoprotecció es donen en funció dels diferents fototipus cutanis, és a dir, en funció de la capacitat de la pell per respondre a la radiació ultraviolada (UV).

"L'objectiu és crear consciència, fer de la fotoprotecció un hàbit no només per al dia que anem a la platja, sinó per a tots els dies, sobretot en època estival", ha explicat José Aguilera, biòleg de la Universitat de Màlaga que ha participat en el desenvolupament d'aquesta eina.

Quan els usuaris es connectin a l'aplicació el primer que fa és identificar com respon la pell al sol (veure la seva fototip) alhora que l'aplicació ens aporta la informació de l'índex de radiació ultraviolada (UVI) a temps real i les recomanacions bàsiques en fotoprotecció.

L'UVI és una escala que va de l'1 al 11 que ha estat desenvolupada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). A valors més alts, més radiació UV solar en aquesta localitat, que depenent del risc associat té un color diferent que va de verd a violeta. A més risc, cal prendre més precaucions.

L'aplicació és gratuïta i es pot descarregar tant en sistemes Android com a IOS. A més de les recomanacions o la informació sobre l'índex UV, ofereix informació bàsica sobre les patologies més comunes derivades de la sobreexposició solar i com prevenir-les i també explica a 'Mites i realitats', dubtes freqüents entre la població de forma senzilla en 20 punts.