12 de juny de 2017
12.06.2017
40 Años
40 Años

Deu falsos mites sobre les vacunes

S'han creat diferents rumors que generen alarma entre la població

12.06.2017 | 17:51
Les vacunes han salvat milions de vides.

Les vacunes són un dels grans avenços científics de la medicina, ja que han contribuït a salvar milions de vides i han minimitzat l'impacte de malalties provocades per virus o bacteris fins llavors altament perilloses.

El seu mecanisme d'acció s'ha basat en administrar a l'organisme substàncies que provoquen la formació d'anticossos però no tot ha estat un camí de roses, ja que porten diferents rumors que generen alarma entre la població i afavoreixen que determinats col·lectius siguin reticents a l'ús , malgrat els seus demostrats beneficis.

A la recerca de clarificar els mites que s'atribueixen a aquests medicaments, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha desenvolupat un decàleg que explica que aquestes creences no tenen base científica.

Mite 1: Les vacunes provoquen autisme


S'associa a la presència de tiomersal en la composició de moltes d'elles, un compost que es fa servir com a conservant en medicaments injectables gràcies a les seves propietats com a antisèptic i antifúngic. No obstant això, en ser un derivat del mercuri, en el passat ha generat molta preocupació per la possibilitat que fos neurotòxic, sense proves de que això passi.

Més enllà del tiomersal, l'origen d'aquest mite resideix en una publicació de fa més de quinze anys a la revista 'The Lancet', que va publicar un estudi que relacionava la vacuna triple vírica amb el desenvolupament d'autisme encara que posteriorment es va comprovar que les dades de l'estudi eren falsos i que el seu autor havia mentit.

Mite 2: Les vacunes són obligatòries


L'acte de vacunar-se no només beneficia la persona que es vacuna, sinó a tota la comunitat, el que es coneix com a immunitat col·lectiva o 'de ramat', ja que quan tota o gairebé tota la població està vacunada un individu que no estigui vacunat estarà més protegit. El perill rau quan dins d'una població es generen bosses de persones sense vacunar, ja que el patogen tindrà més fàcil poder arribar-hi.

Però malgrat això, l'efecte 'ramat' no implica cap obligació i, de fet, hi ha estudis que mostren que imposar l'obligatorietat de les vacunes pot fins i tot disminuir la seva taxa de cobertura, en afavorir les posicions dels "moviments antivacunes" més extremistes , que amb arguments pseudocientífics s'oposen de forma general a la vacunació.

Mite 3: Les vacunes són cosa de nens


La gran majoria de les vacunes s'administren en edat infantil, però també n'hi ha altres específiques per a l'edat adulta, cas de la de la grip, recomanada en majors de 65 anys o en els que presenten un alt risc de complicacions derivades de la grip. Un altre exemple seria la vacuna pneumocòccica.

D'altra banda, en els treballadors sanitaris hi ha algunes vacunes que estan recomanades a tots ells (triple vírica, hepatitis B, grip, etcètera) i altres que només estan indicades per a certs professionals en major risc d'entrar en contacte amb certs patògens (per exemple , als professionals que treballen en àrees de pediatria se'ls recomana que es vacunin davant de tos ferina).

Mite 4: vacunar-te d'una malaltia t'immunitza de per vida


Això no sempre és així i, de fet, diverses requereixen d'una dosi de record per a generar una adequada resposta del sistema immune amb el temps. Així, es recomana que a les persones que hagin rebut el règim adequat de vacunació a la infància enfront de difteria i tètanus se'ls administri una dosi de record als 65 anys d'edat.


Mite 5: Als països desenvolupats no calen les vacunes


Els patògens infecciosos dels que hi ha vacunes segueixen presents tot i la falsa sensació de seguretat. De fet, l'única malaltia infecciosa que es considera eradicada és la verola, gràcies a una massiva campanya internacional de vacunació entre els anys 50 i 60.

La sensació de protecció que hi ha als països desenvolupats és, en part, gràcies a la sistematització dels programes de vacunació. En aquells països on la cobertura vacunal no arriba a tota la població hi ha malalties que segueixen estant presents, com la poliomielitis.

Mite 6: Vacunar-se de moltes coses alhora és arriscat


No té cap fonament científic. En el dia a dia un està exposat a un nombre molt més elevat d'antígens que la càrrega d'antígens que pot suposar l'administració de diverses vacunes al mateix temps.

Si és simultània l'administració de diverses vacunes és a fi de garantir un millor compliment amb el règim d'administració del calendari vacunal. A més, fer-ho d'aquesta manera redueix el nombre de punxades.

Mite 7: A cada comunitat et vacunen d'una cosa


Això ha estat així durant anys ja que algunes comunitats incloïen en els seus calendaris infantils vacunes per a les quals no existia un consens suficient sobre la seva necessitat real.

En canvi, ja hi ha un acord entre Ministeri de Sanitat i comunitats autònomes per harmonitzar els calendaris i que les vacunes que s'administren de forma sistemàtica siguin les mateixes.


Mite 8: Ser crític amb les vacunes et converteix en anti-científic


La pràctica de la vacunació ha demostrat amb escreix els seus beneficis, però és cert que no totes les vacunes tenen la mateixa rellevància. De fet, hi ha vacunes que la inclusió en el calendari oficial ha estat molt discutida en termes de salut pública, com la de la varicel·la, mentre que altres com la de la grip arrosseguen importants dubtes sobre el seu abast.

A més, segons assenyala l'OCU, les vacunes són medicaments que com a tal poden tenir efectes adversos. Els més freqüents són els locals (dolor i enrogiment en el lloc de la injecció), però també poden produir efectes generals (com febre i malestar general passatgers). Molt més rares són les possibles reaccions al·lèrgiques, que no obstant això són excepcionals.

Per això, tot i que també hi ha raons per tenir una visió crítica sobre algunes vacunes sense que això et converteixi, necessàriament, en un boig perillós.


Mite 9: Si viatjo a l'estranger, he de posar-me moltes vacunes


Depèn de la zona, del tipus de viatge, de l'època de l'any, de l'estat de salut de l'individu i de les vacunes prèvies. Els motius per vacunar són la protecció a nivell individual de malalties endèmiques que es donen en els països a visitar, i per protegir també a la població d'aquells països que són susceptibles de patir malalties que pot ser que portem amb nosaltres. De fet, molts d'ells exigeixen un certificat de vacunació internacional.

El recomanable en aquests casos és planificar el viatge amb antelació (entre 8 i 4 setmanes) i visitar un centre de vacunació internacional on ens assessorin quines vacunes ens hem de posar. Al Ministeri de Sanitat es pot trobar el llistat complet de tots els centres de vacunació internacional a Espanya.


Mite 10: Els al·lèrgics a l'ou no poden vacunar-se


Hi ha algunes vacunes (triple vírica, grip o febre groga) que per al seu procés de fabricació requereixen com a mitjà de cultiu ous embrionats de pollastre, el que pot deixar en la seva composició certa quantitat de proteïna residual d'ou. Depenent de la quantitat de proteïna d'ou en la vacuna i de la gravetat de la reacció al·lèrgica.

Per a això, en persones que hagin patit de reaccions greus en el passat després de la ingesta d'ou hauran d'acudir a un hospital perquè sigui administrada sota vigilància mentre que, en altres casos, poden estar totalment contraindicades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema