Els especialistes de la Unitat de Melanoma i Dermatoscòpia Digital de l'Hospital Universitari Doctor Peset de València alerten que cada vegada són més freqüents entre els joves els hàbits poc saludables d'exposició solar intensa en curts períodes, que incrementen el risc de patir càncer de pell.

Segons el responsable de la Unitat de Melanoma de l'Hospital Universitari Doctor Peset, Francisco Ferrando, "és fonamental modificar aquests comportaments perquè hi ha altres factors genètics, com el tipus de pell, la tendència a desenvolupar lunars i determinades mutacions que predisposen a patir tumors que no són evitables, però l'exposició solar sí que ho és ".

"El càncer de pell és un dels que més fàcilment poden evitar, ja que el principal factor de risc, l'exposició a raigs ultraviolats, pot reduir-se modificant els hàbits de la població i aconseguint la seva conscienciació", ha indicat Ferrando.

A més, a diferència d'altres tumors que estan ocults a la vista, el càncer cutani es pot veure i detectar-se en una fase primerenca, el que contribueix a reduir enormement la mortalitat, ha explicat Ferrando, el qual assenyala que campanyes d'informació i prevenció com la del Euromelanoma afavoreixen el diagnòstic precoç de les lesions malignes i ajuden a un millor pronòstic i supervivència dels pacients.

La incidència de melanoma a Espanya és de 9,7 casos per cada 100.000 persones i, actualment, es diagnostiquen al voltant de 4.000 nous casos a l'any.

Els dermatòlegs recorden que realitzar-autoexploracions de la pell i aprendre a detectar signes d'alarma pot ajudar a un diagnòstic precoç i un millor pronòstic de la malaltia, així com acudir a un especialista davant del dubte.