Per fi! Arriben les tan esperades vacances, un ja està imaginant tot el que NO farà, com descansar, fer les coses que ha deixat relegades tot l'any, però de sobte ... sent un dolor de cap, una molèstia a la gola i el nas tapat. No és poc habitual que ens emmalaltim quan podem deixar anar altres tensions. És més, el fenomen es dóna amb tanta freqüència que els investigadors holandesos li han posat un nom: Leisure Sickness, que vindria a ser alguna cosa així com "la malaltia del temps lliure".

"En certa mesura, quan la gent es relaxa es posa 'disponible' per a les malalties", opina el psicòleg Roland Raible.

En general és un fenomen que apareix molt en persones que treballen amb gran pressió. Intenten portar tot endavant, aguanten les càrregues, i per poder fer-ho "el seu organisme posa a disposició les seves reserves", explica l'especialista. La conseqüència immediata: la persona perd resistència cap a factors externs i es torna més propens a contraure malalties, que poden ser psíquiques o físiques.

Moltes persones es maten treballant fins a l'últim minut abans de marxar de vacances. Les hormones de l'estrès s'encarreguen que el cos es mantingui en ple funcionament. Però quan l'estrès desapareix, l'organisme deixa de secretar aquestes hormones "i un pot caure en un pou", diu l'especialista en malalties infeccioses Thomas Löscher. En la majoria dels casos, no cal espantar: es donen símptomes de refredat o grip i després d'uns dies de recuperació un ja està bé.

Els equips d'investigació holandesos que treballen a la universitat de Tilburg observen que el factor de risc està tant en la pressió laboral com en determinades característiques personals de l'individu. Les dues centrals solen ser velles conegudes per als que treballen sota pressió: una gran necessitat per generar alt rendiment i una enorme dificultat de deixar de treballar en el temps lliure.

Raible també sosté que la combinació d'exigència laboral i certes qualitats personals són responsables de tot. Com ajuda quotidiana, suggereix obligar-se a intercalar pauses al llarg del dia per evitar estar hores i hores sense respir.

També és bo reconèixer quines tasques del treball són les més estressants i, en veure-les venir, respirar i aconseguir certa distensió des de la consciència per encarar-altrament. "Feu servir com uns segons en el respatller, prepareu-vos un cafè i deixeu que el treball esperi uns moments", recomana el psicòleg.

Un altre consell de Raible és no dipositar massa expectatives en les vacances. Segons diu, molts solen posar totes les seves esperances i expectatives en aquest lapse de temps, però la frustració pot tornar inevitable si un espera que les vacances compensessin tot el que ha arrossegat durant mesos i mesos de l'any.

És a dir, en lloc de passar l'any pensant que quan arribin les vacances un recuperarà forces i descansarà tot el que necessita, és millor canviar el xip: comenci a tenir moments de relax o distensió en la seva vida quotidiana. Fer coses que divertides per pensar en una altra cosa o, millor encara, per no pensar.