L´Hospital de Figueres i el Centre d´Atenció Primària (CAP) de l´Escala Moisès Broggi s´han adherit al Dia Mundial Sense Tabac, que se celebra el 31 de maig, amb la col·locació de taules informatives a les entrades del centre. En aquesta acció de sensibilització de la població s´ha ofert informació a les persones que estan interessades a deixar de fumar i s´han intercanviat pomes per cigarretes gràcies a la col·laboració de Frutícola Empordà, de Sant Pere Pescador, i Fruites Núria, de Ventalló.

A més, en els punts informatius del centre figuerenc, a l´entrada d´hospitalització, de l´edifici est i de Consultes Externes, en diferents moments al llarg del matí, s´hi han realitzat cooximetries i espirometries bàsiques, dues proves que, respectivament, determinen l´exposició al fum del tabac i la capacitat pulmonar que està disminuïda en persones amb hàbit tabàquic.

Per dur a terme aquesta acció, l´Hospital de Figueres ha comptat amb la col·laboració d´estudiants en pràctiques de la Universitat de Girona, la Universitat de Vic i l´Institut Alexandre Deulofeu de Figueres. I s´han decorat els espais amb treballs manuals que han realitzat els usuaris de l´Hospital de Dia del Centre Sociosanitari Bernat Jaume.

Amb l´activitat que s´ha dut a terme aquest matí al CAP de l´Escala, una desena de persones s´han inscrit al proper taller grupal que durà a terme aquesta ABS per deixar l´hàbit tabàquic.

Lluita contra el tabac i promoció de l´activitat física

La Setmana sense Fum 2017, que se celebra aquests dies, uneix la lluita contra el tabac i la promoció de l'activitat física com a factors de salut.

Cada any, al voltant de 70.000 persones deixen de fumar a Catalunya en diversos centres sanitaris. Ho fan mitjançant l´ajuda rebuda des dels hospitals, dels centres d'atenció primària, d'unitats especialitzades, farmàcies i també amb el suport professional telefònic que presta el 061 CatSalut Respon.

En l´àmbit hospitalari, durant el 2016 unes 7.400 persones fumadores hospitalitzades van rebre intervenció per deixar de fumar als centres integrats a la Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum.

A Catalunya encara fumen gairebé 1,5 milions de persones de 15 anys o més i les morts atribuïbles al tabaquisme continuen baixant, però són més de 24 cada dia, fins al punt que 1 de cada 6 morts es relaciona amb el consum de tabac. D'altra banda, el bon nivell d'acompliment de la prohibició de fumar en llocs públics es manté i 9 de cada 10 persones declaren gaudir d'un entorn sense fum.

Enguany, la Setmana Sense Fum ha aplegat els esforços de moltes entitats i l'administració per sensibilitzar la població sobre el consum de tabac i centra el missatge en la importància de deixar de fumar i potenciar en canvi l´activitat física que està més a l´abast: caminar.